Linkovi

Lavrov kritikovao EU zbog Ukrajine


Lavrov (desno) i Štajnmajer na danšnjoj konferenciji za novinare u Moskvi
Lavrov (desno) i Štajnmajer na danšnjoj konferenciji za novinare u Moskvi

Šef ruske diplomatije posle razgovora sa nemačkim kolegom izjavio da Moskva veruje da Ukrajinci treba da sami pronađu izlaz iz političke krize...

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov oštro je kritikovao Evropsku uniju zbog njenog stava prema političkim previranjima u Ukrajini, navodeći da EU pokušava da stvori “sferu uticaja” vršenjem pritiska na Ukrajinu da se opredeli za tešnje veze sa Evropskom unijom umesto sa Rusijom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim nemačkom kolegom, Frank-Valterom Štajnmajerom, Lavrov je izjavio da Rusija veruje da Ukrajinci treba da sami pronadju izlaz iz političke krize.

"U međuvremenu, naši evropski partneri kažu da Ukrajini treba dati priliku da slobodno donese izbor u prilog evropskih integracija. Dakle, kada govorimo o slobodi izbora, verovatno bi trebalo da budemo pošteni i da svojim postupcima ne namećemo odredjeni izbor, a ujedno se pretvaramo da je on slobodan”.

Lavrov je ocenio da je situacija “očigledna” i da diplomatska retorika ne bi trebalo da sakriva tu činjenicu.

Štajnmajer se po svemu sudeći složio, navodeći da Ukrajina ne treba da se posmatra kao “geopolitička šahovska partija.” On je dodao da se Ukrajincima "mora dozvoliti da sami pronađu političko rešenje”.

Evropska unija u ponedeljak je pozvala da posle formiranja nove vlade u Ukrajini uslede slobodni i pošteni predsednički izbori. Međutim, nije pozvala na uvođenje sankcija Kijevu.

Centar ukrajinske prestonice i dalje je blokiran barikadama dok demonstranti odbijaju poziv vlade da se povuku sa ulica.
XS
SM
MD
LG