Linkovi

Rusija odložila isplatu zajma Ukrajini


Ukrajinska ekonomija u lošem stanju

U nedavnom razgovoru sa ministrima, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da bi bilo mudro odložiti dalje isplate zajma Ukrajini

Dok su gradovi u Ukrajini i dalje zahvaćeni protestima i političkom krizom, rejting agencije su smanjile suvereni dug te zemlje. Rusija je, u medjuvremenu, saopštila da će odložiti dalje isplate zajma Ukrajini dok ne bude formirana nova vlada. Kako iz Kijeva izveštava dopisnik Glasa Amerike Henri Ridžvel, ta kriza pogoršava postojeće ekonomske probleme:

Na trgu nezavisnosti, stari ratni filmovi podstiču duh revolucije. Ukrajinski borci za nezavisnost u sukobu sa ruskim snagama.

Demonstranti podvlače paralele sa svojim nastojanjem da zbace sa vlasti svog lidera kojeg podržava Rusija.

Predsednik Janukovič je odlučio da proteklog novembra potpiše sporazum sa Moskvom o zajmu u vrednosti od 15 milijardi dolara, umesto trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom što je izazvalo proteste.

U nedavnom razgovoru sa ministrima, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da bi bilo mudro odložiti dalje isplate zajma.

„To je racionalno. Sačekajmo formiranje nove vlade u Ukrajini.“

Dan ranije agencija Standard i Purs je smanjila rejting suvereni dug Ukrajine, navodeći, kako je rečeno „oslabljene političke institucije.“

Uprkos nemirima, zemlja može da prebrodi oluju, kaže Oleh Soskin profesor Nacionalne akademije za menadžment

„Ne možemo reći da političke pretnje i gradjanski sukobi utiču toliko na ekonomiju. Ne možemo reći da postoji direktna linearna veza izmedju ta dva dogadjaja – političkih i gradjanskih sukoba i stabilnosti ekonomije.“

Ukrajinski bruto nacionalni proizvod je pao za 15 posto od 2008. do 2009, zahvaljujući padu potražnje za čelikom. Proizvodnja je ispod nivoa iz 1989. kada se raspao Sovjetski Savez.

Medjunarodni monetarni fond je optužio Janukoviča da ne sprovodi ekonomske reforme dok istovremeno povećava državne troškove.

Opozicioni zakonodavac Lesija Oroberts kaže da je koren protesta na Trgu nezavisnosti neuspela ekonomija.

„Godinama smo u stagnaciji. Bruto nacionalni proizvod je u padu. Plate ne rastu što znači da imamo ekonomsku regresiju već godinama. To je jedan od razloga što demonstranti istrajavaju.“, kaže opozicioni zakonodavac Lesija Orobec

Drugi razlog je korupcija. Ukrajina je 144. od 177 zemalja na listi indeksa korupcije Transparensi Internešnela , što je najgori rezultat u Evropi.

Ovo je Darnicki most nadomak Kijeva. Kada bude završen, biće dug jedan kilometar. Troškovi su milijardu i sto miliona dolara.

Darnicki most je, uzevši u obzir njegovu veličinu, jedan od najskupljih ikada izgradjenih u svetu. Kritičari vlade kažu da je to simptom rasprostranjene korupcije u vladi koja koči ukrajinsku ekonomiju.

Vlada demantuje takve optužbe. Evo šta kaže ekonomista Oleh Soskin.

„Korupcija cveta u Ukrajini. Svuda gde su državne zgrade, državne gradjevine ili tenderi, postoji korupcija takod da 50 ili 60 odsto troškova oko bilo čega ide na korupciju.“

I kako ekonomski problemi rastu, predsednik Janukovič vidi prosperitetniju budućnost Ukrajine uz starog saveznika Rusiju. Medjutim, demonstranti veruju da će Evropa doneti više trogivne i vladavine zakona. Dve različite vizije budućnosti. I dok Ukrajina lebdi na rubu gradjanskog rata, njena ekonomija je i dalje zamrznuta.
XS
SM
MD
LG