Linkovi

Visoki diplomata SAD vulgarno o EU


Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland na konferenciji za novinare u ambasadi SAD u Kijevu, 7. februar 2014.
Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland na konferenciji za novinare u ambasadi SAD u Kijevu, 7. februar 2014.

Visoki američki diplomata, Viktorija Nuland navodno u privatnom telefonskom razgovoru sa američkim ambasadorom u Kijevu opsovala EU sugerišući da bi trebalo ignorisati stav Unije po pitanju krize u Ukrajini.

Pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Država, Viktorija Nuland našla se u svojevrsnom diplomatskom skandalu zbog objavljivanja navodno prisluškivanog privatnog telefonskog razgovora u kojem jedan od sagovornika govori o Evropskoj uniji sa nipodaštavanjem i komentariše političku situaciju u Ukrajini.

Visoki američki diplomata Viktorija Nuland održala je konferenciju za novinare u ambasadi Sjedinjenih Država u Kijevu, ali je odbila da direktno komentariše snimljeni telefonski razgovor.

“Očigledno neću da komentarišem privatne diplomatske razgovore, osim što moram da kažem da je to impresivno izvedeno, snimak je bio vrlo jasan”, izjavila je Nuland.

Viktorija Nuland i američki ambasador u Ukrajini, Džefri Pjat, čiji se glasovi navodno čuju na snimku, nagovestili su da bi Rusija mogla da bude umešana u ovu aferu. Ruski predstavnici su optužili Sjedinjene Država za mešanje u unutrašnju politiku Ukrajine.

Viktorija Nuland kaže da su odnosi dve zemlje komplikovani.

“Odnosi Sjedinjenih Država i Rusije su široki, duboki i često vrlo složeni. Dosta stvari u svetu radimo zajedno, a kada naše dve zemlje rade zajedno, bilo da je to rešavanje problema poput Irana, Sirije, kontrole naoružanja, svet postaje bolje mesto. Ali mi ćemo uvek biti otvoreni sa Rusima kada se ne slažemo, bilo u pogledu njihove unutrašnje politike ili politike u njihovom okruženju”, rekla je Nuland.

Glasovi koji se čuju na navodnom tonskom snimku razgovaraju o međunarodnim naporima za rešenje političke krize u Ukrajini, a zatim glas koji podseća na glas Viktorije Nuland koristi psovku sugerišući da bi treblo ignorisati poziciju Evropske unije po ovom pitanju.

Najmanje jedan član Evropke unije nije bio zadovoljan tom opaskom. Nemačka kancelarka Angela Merkel danas je kritikovala komentar u telefonskom razgovoru.

“Što se toga tiče, želim da prenesem da kancelarka taj komentar smatra apsolutno neprihvatljivim. Merkel još jednom želi da podseti da Ketrin Ešton, šefica diplomatije EU obavlja odličan posao, kao i da će Evropska unija odlučno nastaviti sa naporima da smiri situaciju u Ukrajini”, istakla je Kristijan Virc, zamenica portparola nemačke vlade.

Američki funkcionieri primetili su u četvrtak da je pomoćnik ruskog zamenika premijera, Dmitri Rogozin bio prvi koji je tvitovao snimak, koji se pojavio na Jutjubu. Rogozinov saradnik, Dmitri Loskutov rekao je agenciji Asošijeted pres da ni Rogozin ni ruska vlada nemaju nikakvu ulogu u objavljivanju tog snimka.
XS
SM
MD
LG