Linkovi

Miroslav Lajčak stiže u posetu Kosovu


Miroslav Lajčak - specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, doputovaće na Kosovo.

Tokom posete koja će trajati do 15. oktobra, sastaće se sa svim
političkim liderima, međunarodnom zajednicom i predstavnicima civilnog
društva. Specijalni predstavnik EU planira da razgovara o napretku
postignutom od obnavljanja dijaloga pod okriljem EU u julu i o
narednim koracima u pregovorima o sveobuhvatnom sporazumu
”, saopštila
je Kancelarija EU na Kosovu.

Lačak će se, kako je najavljeno iz Vlade Kosova, popodne sastati sa
premijerom Kosova Avdulahom Hotijem.

Inače, dijalog Beograda i Prištine bio je jedna od tema razgovora ministara spoljnih poslova EU koji je održan u ponedeljak u Luksemburgu.

Žosep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, tada je izjavio da veruje da je postizanje sporazuma između Beograda i Prištine pitanje meseci, a ne godina, ako se obe strane uključe konstruktivno.

"Podržavamo sve inicijative i Sjedinjene Američke Države su naš važan partner, ali Evropska unija je posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine", rekao je Borelj posle sastanka ministara spoljnih poslova članica Unije u Luksemburgu.

Dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, nastavljen je 16. jula u Briselu posle pauze od dvadeset meseci. Prekinut je novembra 2018. kada je vlada tadašnjeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja uvela takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Značajnije angažovanje Sjedinjenih Država u dijalogu Kosova i Srbije rezultiralo je time da Avdulah Hoti i Aleksandar Vučić, glavni pregovarači dve strane su uz posredovanje SAD-a i predsednika Donalda Trampa, 4. septembra, potpišu sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosau Beloj kući u Vašingtonu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG