Linkovi

Kritike sporazuma EU - Turska ne jenjavaju


Grčki policajac daje papir s informacijama detetu u improvizovanom kampu na severu zemlje, u blizini Idomenija
Grčki policajac daje papir s informacijama detetu u improvizovanom kampu na severu zemlje, u blizini Idomenija

U kampovima u Grčkoj i dalje živi skoro 46.000 izbeglica i migranata koji su stigli pre nego što je sporazum stupio na snagu početkom aprila.

Nedavni dogovor izmedju EU i Turske da se novopridošli migranti u Grčkoj deportuju u Tursku nastavlja da izaziva kontroverzu. U kampovima u Grčkoj i dalje živi skoro 46.000 izbeglica i migranata koji su stigli pre nego što je sporazum stupio na snagu početkom aprila.

Makedonska policija ispalila je suzavac i upotrebila šok-bombe da zaustavi
stotine iračkih i sirijskih izbeglica koji su pokušali da probiju bodljikavu žicu na granici Grčke I Makedonije.

Nekoliko dana kasnije, slični sukobi odigrali su se na drugoj strani granice – ovog puta, grčka policija je primenila te mere kod improvizovanih kampova u Idomeniju.

Makedonski minister odbrane Zoran Jolevski kaže da je neophodno da odmah započne proces preseljenja migranata.

“U Grčkoj se nalazi 55.000 izbeglica. Kada se njihovi zahtevi obrade i provere, trebalo bi da imaju mogućnost da odu u neku od zemalja članica EU”.

Pojedini eksperti upozoravaju da će pokušaj da se zaustavi migrantska ruta u Egejskom moru time što se ljudi šalju u neizvesnu budućnost u Turskoj neke od izbeglica samo navesti da traže potencijalno još opasnije i skuplje načine da se domognu EU. Međutim, visoki turski zvaničnik Mehmet Simsek veruje da su ti strahovi preterani.

“Evropa i Turska pokušavaju da omoguće bolje regulisanu imigraciju. Evropa će nastaviti da prima sirijske izbeglice, koji medjutim neće stizati na neregulisani I nelegalni način, već će zaista dolaziti iz izbegličkih kampova, iz redova onih kojima je prioritetno potrebno da se presele. Turska će nastaviti da vodi računa o svim potrebama izbeglica”.

Medjutim, kritičari kažu da čitav sporazum EU-Turska uključuje i mogućnost da “ljudska bića propadnu zbog pravnih začkoljica.” Komesar EU Kristalina Georgijeva kaže da se može uraditi više.

“Mobilšemo zemlje članice da pruže pomoć Grčkoj, kao i Turskoj, ali konkretno Grčkoj kako bi svaki pojedinac dobio dostojanstven tretman. Svaka prijava za azil biće razmotrena pojedinačno – ako se njihova molba prihvati ostaće u EU, ako se odbije vratiće se u Tursku”.

U medjuvremenu, UNHCR je pozvao na akciju. Agencija za izbeglice ističe da je sveobuhvatnije rešenje za relokaciju migranata koji se kvalifikuju za zaštitu u drugim evropskim državama već bilo dogovoreno pre više meseci.

XS
SM
MD
LG