Linkovi

Merkel i Tusk u Turskoj zbog migranata


Kancelarka Merkel i Donald Tusk u razgovoru sa mladim ženama u izbegličkom kampu Nizip, u pokrajini Gazijantep
Kancelarka Merkel i Donald Tusk u razgovoru sa mladim ženama u izbegličkom kampu Nizip, u pokrajini Gazijantep

Premijer Turske Ahmet Davutoglu pozdravio je goste iz Evrope kada su stigli u Gazijantep, blizu turske granice sa Sirijom. Evropski lideri posetili su izbeglički kamp Nizip, a očekuje se i da će sa domaćinom iza zatvorenih vrata razgovarati o dodatnim odredbama sporazuma... ..

Nemačka kancelarka Angela Merkel i najviši zvaničnici Evropske unije borave u Turskoj u nastojanju da ublaže tenzije koje su nastale posle prošlomesečnog sporazuma dve strane o smanjenu broja migranata koji stižu u Evropu.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu pozdravio je kancelarku Merkel, predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i prvog potrpedsednika Evropske komisije Fransa Timermansa, kada su stigli u grad Gazijantep, blizu turske granice sa Sirijom.

Evropski lideri posetili su izbeglički kamp Nizip, a očekuje se i da će sa svojim domaćinom iza zatvorenih vrata razgovarati o dodatnim odredbama sporazuma.

Prema sporazumu, vrednom skoro 7 milijardi dolara, migranti koji stižu na obale Grčke bili bi vraćeni u Tursku, dok bi u zamenu za to, turski građani, između ostalog mogli bez viza da putuju u Evropsku uniju. Sporazum, koji je stupio na snagu pre tri nedelje, incijalno je doprineo usporavanju priliva migranata, koji u Grčku ulaze ilegalno, ali su odnedavno u Grčku ponovo počeli da pristižu čamci sa oko 150 ljudi dnevno, prema podacima Međunarodne organizacija za migracije.

Tusk je predsedniku Turske Redežpu Tajipu Erdoganu juče rekao da Unija može da pregovara o novčanim sredstvima neophodnim da se obezebdi pomoć Ankare u vezi sa migrantima, ali da o evropskim vrednostima i slobodi govora ne može da se pregovara. Predsedbnik Evropskog saveta aludirao je na nedavni izveštaj Evropskog parlamenta, u kojem se kritikuje stanje ljudskih prava i slobode medija u Turskoj tokom 2015, a zemlja poziva da pokaže napredak u oblasti vladavijne prava i osnovnih vrednosti, pre nego što Unija razmorti njenu kandidaturu.

XS
SM
MD
LG