Linkovi

Zapadni Balkan na listi "sigurnih zemalja"


"Otvorite granice" - rečenica napisana u pesku u izbegličkom kampu u Idomeniju
"Otvorite granice" - rečenica napisana u pesku u izbegličkom kampu u Idomeniju

Evropski parlament je započeo proceduru stvaranje zajedničke, evropske liste "sigurnih" zemlja svoga susjedstva, gdje bi se trebalo naći 7 država – cijeli region Zapadnog Balkana i Turska.

To praktično znači da svi oni koji u EU traže azil, a dolaze iz tih država, po evropskoj listi, kada se usvoji, gube šansu da azil i dobiju. To bi, nadaju se u parlametu, trebalo da donekle smanji pritisak potražilaca azila i Evropi da priliku da se bavi sa sučajevima gdje je njena pomoć zaista potrebna...

Usred migrantske krize, na koju dosadašnji odgovori Unije nisu pokazali rezultate, u Evropsko parlametu su se dosjetili da Evropa do sada nije uspjela ni da napravi zajedničku listu "sigurnih" zemlja, a tu su evropsku kakofoniju zakona i pravila do sada uspješno koristili i migranti iz regiona Zapadnog Balkana. Prema podacima Frontex-a, samo prošle godine i samo sa Kosova u Uniju je, tražeći azil došlo oko 24 hiljade ljudi - to bi se sada trebalo promijeniti, ali kako za sve u Evropi treba vremena, ne u najskorije vrijeme...

U svakom slučaju Komitet za pravdu i gradjanske slobode Evropskog parlamenta je pokrenuo inicijativu koja bi trebala da se okonča stvaranjem zajedničke, evropske liste "sigurnih" zemlaja, na kojoj bi se našle sve države regiona i Turska...

“Iako ovaj prijedlog neće riješiti migracijsku krizu sa kojom se Evropa suočava, treba da da EU više i boljih mehanizama kako bi se nosila sa sve većim brojem potražilaca azila...", smatra član Evropskog parlamenta iz Poljske, Mikal Boni.

Poseban problem je što oni koji traže azil i dolaze iz balkanskog regiona, jedini argument imaju onaj ekonomski, argument koji evropske države ne priznaju, ali zbog loše koordinacije i nespremnosti na sadašnju krizu, repatrijacija kavih slučajeva često traje sporo i, naravno, skupo.

"Mali broj onih koji se vraćaju iz EU nije održiv i ima direktan uticaj na evropsku sposobnost da humanitarnu pomoć pruža osobama kojima je ona najpotrebnija...", navodi član Evropskog parlamenta iz Finske, Juši Hala-Aho.

Dodatni problem stvaranju liste na kojoj bi sa našla i Turska predstavlja, prema evropskim parlamentarcima, situacija sa ljudskim pravima u toj zemlji...

Bazirano na medjunaronom i evropskom pravu, proceduri azila koja smatra sigurnom državu u kojoj je čvrst demokratski sistem, u kojoj nema progona i tortura, ako govorimo o Turskoj kao "sigurnoj" zemlji, mislim da bi svaki nepristrasan posmatrač zaključio da Turska ne ispunjava te kriterije", istakla je članica Evropskog parlamenta iz Velike Britanije, Martina Anderson.

Inicijativa stvaranja evropske liste "sigurnih" zemalja je tek u začetku- sasvim sigurno, očekuje se još dosta polemike ko i kako ispunjava kriterije za uvrštavanje na tu listu, koja se iz današnje perspektive ipak čini neophodnom ukoliko Evropljani žele da zajedničke probleme rješavaju na zajednički način.

XS
SM
MD
LG