Linkovi

Argentina raspršila snove o medalji srpskih košarkaša


Argentinski košarkaš Luis Skola u duelu sa Vladimirom Lučićem i Miroslavom Raduljicom (Foto: AP/Ng Han Guan)
Argentinski košarkaš Luis Skola u duelu sa Vladimirom Lučićem i Miroslavom Raduljicom (Foto: AP/Ng Han Guan)

Košarkaška reprezentacija Srbije doživela je i drugi uzastopni poraz na Svetskom prvenstvu u Kini - 97:87 (25:23, 29:26, 14:18, 29:20) protiv Argentine, ali za razliku od onog pre dva dana od Španije, ovaj ih je eliminisao iz borbe za medalje.

Uz selekcije SAD, Španije, Francuske i Australije, Srbija je pred početak šampionata važila za favorita za najviši plasman, što su izabranici Saše Đorđevića i opravdali u uvodnoj fazi sa četiri ubedljive pobede, doduše protiv timova, kao što su Angola, Filipini, Portoriko i Italija, koja je kako se pokazala bila jedini relativno ozbiljniji protivnik.

Španija je iznenadila vicešampione sa poslednjeg svetskog šampionata u utakmici koja nije uticala na plasman u četvrtfinale, a Argentina potpuno raspršila snove o polufinalu sa selekcijom SAD i eventualnom borbom za medalju.

Iako to više nije onaj tim Argentine, koji je igrao finale Svetskog prvenstva i osvajao olimpijske igre, južnoamerička selekcija, predvođena veteranom Luisom Skolom, kojem je ovo peti svetski šampionat, kontrolisala je utakmicu skoro čitavih 40 minuta.

Srbija je povela jednom na kraju prve četvrtine, i jednom na početku poslednje - 70:68 posle trojke Marka Gudurića, ali u naredna dva napada, posle dobre odrbrane, nije uspela da se "odlepi". Usledile su dve trojke Argentine, i serija kojom su Južnoamerikanci stigli do dvocifrene razlike, najveće na utakmici i sačuvali je do kraja.

Za plasman u finale, Argentinu očekuje duel sa pobednikom utakmice SAD - Francuska, dok će Srbija u borbi za plasman od 5. do 8. mesta igrati sa poraženim iz tog meča.

U drugom četvrtfinalu dana Španija je pobedila Poljsku - 90:78 i ;eka pobednika duela Australija - Češka.

A dok su SAD, Argentina i Australija već osigurali plasman na olimpijske igre u Tokiju sledeće godine, pet evropskih ekipa bori se za dva mesta, koja vode direktno u Tokio. Ostale tri će u kvalifikacije, sledećeg leta.

XS
SM
MD
LG