Linkovi

Od kovida umrla još 51 osoba, Brnabić ponavlja da nema novih mera jer je fokus na vakcinaciji


Vakcinacija građana na Beogradskom sajmu
Vakcinacija građana na Beogradskom sajmu

U Srbiji je registrovano, prema zvaničnim podacima, još 6.978 novozaraženih koronavirusom na 22.978 testiranih uzoraka. Umrla je 51 osoba. Na bolničkom lečenju je 6.579 pacijenata, a na respiratorima su 282 osobe.

Uprkos protivljenju medicinskog dela Kriznog štaba, to telo na sednici u utorak nije donelo nove mere, pa su u Srbiji i dalje dozvoljena sva masovna okupljanja, ugostiteljski i drugi objekti rade normalno, a na snazi su mere lične zaštite poput nošenja maske i držanja distance. Lekari u Kriznom štabu tražili su da se zabrane masovna okupljanja na 10 dana i skrati radno vreme objekata koji nisu esencijalni za život građana, kao i da se posle uvedu kovid propusnice.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je, komentarišući odluku Kriznog štaba da ne donese nove mere, rekla da razlog nije ekonomija, već to što ima vakcina. Ona je rekla da je "nerazumno imati iste mere sa vakcinama, kao što su bile pre vakcina", prenosi N1.

Brnabić je ponovila da bi restriktivne mere dovele do pada broja zaraženih, ali da bi posle broj ponovo porastao jer se ljudi ne bi vakcinisali.

Premijerka je još jednom ocenila da je "vakcinacija jedini odgovor" i pozvala ljude da prime vakcine kojih "ima dovoljno".

Prema zvaničnim podacima, prvu dozu vakcine je primilo 3.056.975 stranih državljana i državljana Srbije, drugu dozu 2.925.578, a treću ukupno 649.572 ljudi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je građane da se vakcinišu u video snimku objavljenom na Instagramu.

Vučić je rekao da je "potrebno još malo vremena da pobedimo koronu" i pozvao građane da prime vakcinu. Najavio je i da će Srbija nabaviti lekove protiv kovida, a na optužbe da nisu još odobreni, naveo da su "i vakcine nabavljene u trenutku kada nisu bile odobrene, da bi ih posle odobrili".

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kazao je da će država pokrenuti žustriju kampanju za vakcinaciju. Đerlek je za RTS rekao da je u bolnicama i dalje oko 90 odsto nevackinsanih.

Prema njegovim rečima, u Srbiji ima 54 odsto vakcinisanih i "ta brojka polako raste".

"Bitno je da smo krenuli, da više ne stagniramo. Nije to neka brojka sa kojom smo mi zadovoljni, ali ono što ćemo uraditi je malo žustrija i agilnija kampanja u medijima, suprostavićemo Gugl doktorima, naše najbolje stručnjake iz oblasti virusologije, imunologije, epidemiologije želimo da objasnimo ljudima koliki je značaj vakcinacije", naveo je Đerlek za RTS.

On je istakao da su postojeće tri kovid bolnice maksimalno popunjene, ali i da su rasteretile druge bolnice jer su primile ukupno oko 2.000 obolelih od kovida. Đerlek kaže da u ovom trenutku nema potrebe za uvođenjem još nekih bolnica u kovid sistem

XS
SM
MD
LG