Linkovi

U Srbiji 206 novozaraženih, registrovano 8 slučajeva zaraze delta sojem


Testiranje građana na Institutu Torlak

U Srbiji raste broj novozaraženih koronavirusom iz dana u dan - u protekla 24 sata, prema zvaničnim podacima, zabeleženo je 206 novozaraženih na 8.687 testiranih uzoraka. Nema registrovanih smrtnih slučajeva. U bolnicama je 299 osoba, na respiratorima 6.

Do sada je registrovano osam slučajeva zaraze delta sojem koronavirusa, ali ih sigurno ima više, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je istakao da se pandemija neće zaustaviti dok ne bude 70-80 odsto vakcinisanih u svetu i u Srbiji, prenosi Fonet, te da zdravstveni radnici ne govore bez razloga da bi "oni koji odbijaju vakcinu, a razbole se, trebalo sami da plate troškove lečenja".

Nadležni svakodnevno apeluju na mlade da se vakcinišu i upozoravaju da na novi talas zbog nedovoljnog broja imunizovanih.

Prema aktuelnim zvaničnim podacima, prvu dozu vakcine primilo je 2.618.437 ljudi, a drugu dozu 2.524.561 osoba.

U Srbiji se sve češće pominje i treća doza vakcine, za koju neki stručnjaci kažu da bi mogli da je prime stariji, čiji je imunitet usporen, a zvaničnici kažu da će odluka biti doneta do 1. avgusta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je apelovao na lekare da tu odluku donesu što pre.

Fonet prenosi nezvanične informacije Večernjih novosti da bi vakcinisanje trećom dozom u Srbiji moglo da počne i pre septembra za one koji su revakcinisani pre najmanje 6 meseci. Treća doza biće preporučena hroničnim bolesnicima i ljudima sa slabim imunitetom kojima nisu pomogle dve doze vakcine, a građani će navodno moći da biraju vakcine.

Gde je sve odborena treća doza vakcine?

Prema analizi agencije Rojters od 9. jula, većina zemalja i dalje nije odobrila treću dozu vakcine.

Kompanija Fajzer je najavila da će podneti zahtev američkim i evropskim regulatornim agencijama za odobrenje treće doze vakcine, na osnovu istraživanja koja pokazuju veći rizik od zaražavanja šest meseci nakon imunizacije.

Ipak, naučnici se i dalje spore oko toga da li je treća doza neophodna, a Svetska zdravstvena organizacija saopštava da se još ne zna da li je treća doza potrebna za jačanje postojeće zaštite i da se i dalje prikupljaju podaci o tome.

UAE i Bahrein su građanima ponudili prošlog meseca treću dozu Fajzer vakcine, za one koji su primili dve doze Sinofarma.

Rusija je jedna od prvih zemalja koja je počela sa davanjem treće doze, ljudima koji su vakcinisani pre najmanje 6 meseci.

U SAD su Uprava za hranu i lekove (FDA) i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili da Amerikancima koji su primili dve doze vakcine, nije potrebna treća za sad.

Evropska medicinska agencija u EU saoptšila je da je još rano da se odluči da li je potrebno više od dve doze vakcie i da veruje da je postojeći režim vakcinacije dovoljna zaštita.

Velika Britanija planira da pokrene kampanju davanja treće doze kasnije tokom godine, pošto su stručnjaci preporučili da bi stariji i ranjivi mogli da dobiju treću dozu vakcine u od septembra. Ipak, ta odluka još nije definitivna.

Finska će o trećoj dozi, kako je najavljeno, odlučivati u avgustu.

Francuska razmatra preporučivanje treće doze od jeseni, ali takav predlog još nije zvanično odobren.

Indonezija i Tajland nude treću dozu vakcine zdravstvenim radnicima koji su primili kinesku Sinovak vakcinu.

Izrael je saopštio da u ovom trenutku ne planira da daje treću dozu vakcine, ali da se razmišlja o tome da ih dobiju ljudi čiji imuni sistem nije odreagovao na prve dve doze.

Južna Koreja najavljuje nabavku dodatnih vakcina za potencijalnu treću dozu od sledeće godine.

Švajcarska će naučiti još 43 miliona doza vakcina, za slučaj da treća doza bude potrebna od 2022.

XS
SM
MD
LG