Linkovi

U Srbiji još 37 umrlih od koronavirusa, 4.810 novozaraženih


Opšta bolnica u Novom Pazaru

U Srbiji je registrovano u poslednja 24 sata još 4.810 novozaraženih na 16.693 testirana uzora, pokazuju zvanični podaci. Umrlo je 37 osoba.

Na bolničkom lečenju je 7.509 pacijenata, a na respiratorima je 291 osoba.

Đorđe Lalošević, načelnik radiologije u bolnici Dragiša Mišović, izjavio je za RTS da se u toj bolnici trenutno nalazi 265 pacijenata, među kojima 25-oro dece, a da je na respiratoru i jedna 27-godišnja trudnica.

"Nažalost trudnica 1992. godište je u prilično teškom stanju, mi naravno nećemo odustati, borimo se i borićemo se maksimalno za nju", navodi Lalošević.

On je upozorio da su kliničke slike pacijenata sve teže i apelovao na ljude da se jave lekaru na vreme.

Načelnik Dnevne bolnice Gradskog zavoda za plućne bolesti Dejan Žujović u intervjuu za nedeljnik NIN je ocenio da sve, sem ljudi, treba zatvoriti na dve nedelje, a da će u suprotnom uvek biti prenošenja virusa i novozaraženih, prenosi Fonet.

„I protivnicima zaključavanja i negatorima korone i negatorima maski i vakcina je podsvesno jasno da ćemo morati da dođemo do konsenzusa da zatvorimo sve osim ljudi na bar dve nedelje. Ako to ne uradimo, stalno ćemo imati transmisiju virusa i novozaražene“, istakao je Žujović.

Ocenio je i da je sa jedne strane "struka koja odlazi u crvenu zonu i koja zna šta bi trebalo da se uradi, a sa druge strane Krizni šzab u kom je struka ili nazovistruka sa političarima koji balansiraju između rejtinga, ekonomske dobiti, pojedinaca, lobija i pandemije".

U Srbiji su na snazi restrikcije prema kojima su zatvoreni tržni centri i ugostiteljski objekti, a učenici viših razreda osnovnih i srednjih škola pohađaju onlajn nastavu.

Nije poznato kada će biti održana naredna sednica Kriznog štaba i do kada će ove mere važiti.

XS
SM
MD
LG