Linkovi

Kosovska opozicija nije uspela da smeni Rikala


Ministar poljoprivrede u vladi Kosova Nenad Rikalo (u sredini) na današnjoj sednici Skupštine Kosova. Levo je potpredsednik Vlade Kosova i ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić, desno predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj
Ministar poljoprivrede u vladi Kosova Nenad Rikalo (u sredini) na današnjoj sednici Skupštine Kosova. Levo je potpredsednik Vlade Kosova i ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić, desno predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj

Poslanici Skupštine Kosova odbacili su većinom glasova zahtev Demokratskog saveza Kosova (DSK) da ministar poljoprivrede Nenad Rikalo bude razrešen, zbog optužbi jednog broja građana, da je tokom rata na Kosovu maltretirao Albance. I ostale opozicione partije zatražile su da Rikalo bude smenjen, a premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da bezbednosne strukture ne raspolažu nikakvim dokazima o tome.

Tokom tročasovne raprave o navodnom učešću ministra poljoprivrede Nenada Rikala u maltretiranju albanaca tokom rata na Kosovu opozicioni poslanici zatražili su razrešenje Rikala, jer se kako je rečeno, radi o teškim optužbama.

Rikala je nakon što je izabran za ministra u novoj Vladi Kosova grupa njegovih bivših komšija iz naselja Dardanija u Prištini optužila da je za vreme rata nosio uniformu i da je maltretirao svoje komšije.

Današnju sednicu o ovim optužbama inicirao je Demokratski savez Kosova.

“Ove sumnje zaslužuju zakonsku istragu. Narod Kosova ne zaslužuje da u Vladi imaosobe sa takvim optužbama. Verujem da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno, ali narod Kosova je osetljiv i pretrpeo je represije tokom rata. Bez obzira na optužbe ministar je i dalje u vladi i to stvara nesigirnost kod građana”, rekao je šef poslaničkog kluba DSK Avdulah Hoti.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je obraćajući se poslanicima da je odmah nakon što su se u medijima pre dvadesetak dana pojavile optužbe na račun Nenada Rikala zatražio od nadležnih institucija informacije u vezi sa tim tvrdnjama, ali da tužilaštvo, Kosovska obaveštajna agencija i Policija Kosova ne poseduju nikakve dokaze o tome.

Haradinaj je istakao da pored institucija i Savez za zaštitu ljudskih prava takođe nije imao informacije o optužbama na račun ministra Rikala.

“Ja sam obavio svoju službenu dužnost, zahtevao sam informacije i zvaničan stav institucija. Dakle to nije moj ili stav nekog od nas, to su podaci našeg sistema”, kazao je Haradinaj.

Na zahtev opozicije o razrešenju Nenada Rikala reagovali su i srpski poslanici u Skupštini Kosova

“Da li je ovo mesto na kojem ćemo donosititi zakonske regulative u cilju boljeg života ili je ovo mesto na kome će se Srbi napadati, Srbima suditi i gde će se Srbi optuživati. O čemu ovde danas govorimo, o kakvom apsurdu, upiranjem prstom u nekog zato što je Srbin?!”, rekao je šef poslaničke grupe Srpske liste Saša Milosavljević, dok je poslanik Srpske liste Slavko Simić poručio:

“Očigledno je da ste kroz medije pokušavali da stvorite jednu nacionalnu euforiju, ali u tome niste uspeli, jer vam građani nisu poverovali u argumente koje ste iznosili i koji nisu imali nikakvu podlogu”.

Nakon što su mediji preneli optužbe nekoliko, kako je rečeno, bivših komšija Nenada Rikala da ih je maltretirao tokom rata na Kosovu, saopštenjem se oglasio i sam Rikalo, koji je naveo da su te informacije o njemu netačne i zlonamerne.

Tužilaštvo Kosova saopštilo je nedavno da je počelo da prikuplja informacije o ovom slučaju i da će nakon toga odlučiti o pokretanju istage.

XS
SM
MD
LG