Linkovi

Tači: SAD će biti "direktno uključene" u postizanje konačnog sporazuma


Predsednik Kosova Hašim Tači i potpredsednik SAD Majk Pens tokom susreta u Beloj kući

SAD će biti direktno uključene u postizanje konačnog sporazuma Kosova i Srbije, izjavio je predsednik Kosova Hašim Tači za albanski servis Glasa Amerike, posle susreta sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom u Beloj kući.

U intervjuu za Glasa Amerike Tači je izjavio: "Mogu da vam potvrdim da je potpredsednik Pens jasno izjavio da će SAD biti direktno uključene u postizanje konačnog sporazuma. Sam potpredsednik Pens biće posvećen tome i maksimalno uključen u proces". Kosovski predsednik ocenio je da spremnost američke administracije i Pensa lično garantuje uspeh procesa koji će, prema njegovim rečima, “voditi Kosovo ka konačnom sporazumu o normalizaciji i pomirenju sa Srbijom i otvoriti mogućnost za ulazak Kosova u Ujedinjene nacije."

Prema Tačijevim rečima “to će prekinuti zamrznuti i veoma opasni status quo u Kosovu i regionu.” Pokušaćemo da radimo na postizanju sporazuma koji će ići u prilog i Kosovu i Srbiji i od kojeg će imati koristi međunarodna zajednica i Zapadni Balkan”, dodao je Tači.

Pens pozvao Kosovo da ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom

U saopštenju Bele kuće posle susreta ne pominje se direktno učešće SAD u procesu postizanja sporazuma Beograda i Prištine. Kako se navodi, Pens je primio Tačija da bi potvrdio američku podršku suverenom, demokratskom i prosperitetnom Kosovu. Rekao je i da ceni liderstvo Tačija, uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u unapređenju dijaloga, uz posredovanje Evropske unije, o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

"Lideri su se saglasili u pogledu važnosti nastavka reformi da bi se ojačala vladavina prava, borba protiv korupcije i podstakao ekonomski rast. Potpredsednik je izrazio podršku transformaciji bezbednosnih snaga Kosova, ustavnim putem, i pozvao Kosovo da ratifikuje sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom da bi se rešilo to dugotrajno pitanje", saopšteno je iz Bele kuće.

U razgovoru za albansku redakciju, Tači je izjavio da je "Crna Gora strateški partner Kosova, da imaju dobrosusedske odnose te da nema otvorenih pitanja." On je dodao da je pitanje granice bilo tema razgovora sa Pensom i da američka administracija poziva Kosovo da što pre reši to pitanje koje blokira putovanja bez viza za gradjane Kosova. "Niko vas neće podržati ako nemate dobre odnose sa susedima. Imamo puno problema sa Srbijom, ne možemo da otvaramo druge probleme sa drugim susedima što bi moglo da nas košta procesa integracije." Tači je dodao da je sada sve u rukama kosovskog parlamenta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG