Linkovi

Prestanak nadgledane nezavisnosti Kosova


Šef Medjunarodne civilne kancelarije na Kosovu, Piter Fejt na sastanku Medjunarodne upravljačke grupe, Beč, 2. jul 2012.

Medjunarodna upravljačka grupa donela je danas odluku o prestanku nadgledane nezavisnosti od septembra ove godine.

25-očlana Međunarodna upravljačka grupa – u kojoj su Sjedinjene Države i velike evropske sile – saopštila je u Beču da Kosovo sada može da stane na sopstvene noge, uprkos tome što se proteklih meseci pojačavaju etnički sukobi i zategnutost sa Srbijom.

"Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo je ustanovila da je Sveobuhvatni predlog za rešenje statusa realizovan u značajnoj meri i odobrava preduzimanje konačnih koraka za okončanje nadgledane nezavisnosti i zatvaranje Međunarodne civilne kancelarije", navodi se u saopštenju Grupe izdatom posle današnjeg sastanka u Beču.

Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt je na konferenciji za novinare u Beču najavio da će njegova kancelarija u Prištini biti zatvorena u septembru:

„Međunarodna upravljačka grupa je danas donela veoma važnu odluku. Prvo, Grupa je razmotrila predlog za okončanje nadgledane nezavisnosti Kosova. Drugo, Grupa je dala zeleno svetlo vladi i skupštini Kosova da usvoje paket ustavnih i zakonodavnih amandmana. I treće, ovo je najava završnog sastanka Međunarodne civilne grupe u septembru u Prištini, na kojoj će se moj mandat završiti i zatvoriti Kancelarija Međunarodne upravljačke grupe.“

Predsednik Vlade Kosova, Hašim Tači koji je prisustvovao sastanku u Beču, rekao je da odluka predstavlja „istorijski dan“ za Kosovo:

„Danas, 2. jula 2012, Međunarodna upravljačka grupa je donela istorijsku odluku da prekine nadgledanje nezavisnosti. Današnji dan pokazuje koliki smo put prešli kao nacija koja stremi slobodi i nezavisnosti.“

Zapadne sile traže od Beograda da raspusti bezbednosne strukture na severu Kosova i prestane da podržava Srbe koji se zalažu za podelu Kosova. Od vlade u Prištini se traži da nastavi dijalog sa Beogradom i sarađuje sa srpskom zajednicom na severu.

„Srbi koji žive na Kosovu koji su želeli da u celini sarađuju sa institucijama, osećaju se sigurnije i bezbednije od onih Srba koji su izabrali da žive u izolaciji i nadam se da će ovo biti polazna tačka za srpsku zajednicu da se potpuno uključi u institucije i integriše u multietničku demokratiju na Kosovu,“ izjavio je Piter Fejt.

Međunarodna upravljačka grupa ima široka izvršna ovlašćenja da obezbedi sprovođenje plana za nezavisnost, koji predviđa i prava i zaštitu srpske manjine na Kosovu. Međunarodni zvaničnici će i dalje ostati i davati savete pojedinim institucijama na Kosovu, KFOR će nastaviti da obezbeđuje sigurnost, dok će Euleks i dalje savetovavti kosovsku policiju i sudstvo.
XS
SM
MD
LG