Linkovi

Stefanović: Dijalog na višem nivou


Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović
Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović

Šef pregovaračkog tima Beograda rekao je da će dalje pregovore sa Prištinom voditi predsednik ili budući premijer Srbije

Evropski posrednik u pregovorima Beograda i Prištine Robert Kuper posetio je danas Beograd i sastao se sa savetnikom predsednika Srbije Markom Đurićem i šefom Pregovaračkog tima Borislavom Stafanovićem, koji je najavio da će se dijalog dve strane nastaviti na višem nivou nego do sada.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine vodiće se na višem političkom nivou, s obzirom da su na redu politička pitanja kao što su sever Kosova, zaštita Srba južno od Ibra, status srpskih manastira i crkava i imovina, ocenio je danas šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović. Na konferenciji za novinare koju je održao pre susreta sa evropskim posrednikom Robertom Kuperom, Stefanović je rekao da će dalje pregovore voditi predsednik ili budući premijer Srbije:

"Ukoliko to bude Predsedništvo Srbije, kao što je već počelo, mi ćemo uskoro videti rezutate njihovog angažovanja. Ja sam siguran da će ti rezultati biti u skladu sa politikom predsednika Nikolića i onim što predstavlja i siguran sam u to da će i rezultati biti na obostrani zadovoljstvo i Srbije i međunarodne zajednice, a siguran sam – na nezadovoljstvo birača SNS."

On je rekao da je dobro što je predsednik Srbije preuzeo inicijativu po kosovskom pitanju, ali je ocenio da će Tomislav Nikolić morati o tome da se dogovara sa novom Vladom jer su na redu pitanja koja zahtevaju konsenzus u Beogradu. Stefanović je rekao da je tehnički dijalog sa Prištinom dao vrlo konkretne rezultate, da sam dijalog nije bio nimalo lak, da su postizana teška i nepopularna rešenja, ali i da njima nije prekršen Ustav Srbije.

Svi sporazumi koji su do sada dogovoreni sa Prištinom poznati su javnosti Srbije, dodao je šef beogradskog Pregovaračkog tima i istakao da se sporazum o regionalnom predstavljanju Prištine sada tumači onako kako to odgovara Prištini, iako to nije bio slučaj na dogovorima u Briselu:

"Očigledno je kriv i Brisel. Nije moguće da neko kaže da je ovo rešeno, kada nije rešeno. A nije rešeno zbog pogrešnog tumačenja, a ne zbog toga što nešto piše ili ne piše. Meni je žao što je tumačenje gospodina Kupera na strani Prištine, koje tada nije bilo tako. U vreme dok smo to pregovarali u Briselu."

Stefanović je najavio da Srbiju očekuju i teški pregovori o energetici i Telekomu – pitanjima o kojima je pregovano i na tehničkom nivou, ali bez konkretnih rezultata.
XS
SM
MD
LG