Linkovi

Kosovo: Poziv Srbima da se vrate


Prema podacima UNHCR-a, oko 200 hiljada uglavnom Srba i ostalih nealbanaca trenutno je raseljeno sa Kosova

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kući pozvao je danas raseljene Srbe da se vrate svojim kućama poručivši da će im Vlada Kosova obezbediti ista prava kao i svim gradjanima Kosova. Na tribini povodom svetskog dana izbeglica zaključeno je da je za proces povratka raseljenih neophodna podrška međunarodne zajednice.

Danas je dan kada treba da posvetimo više pažnje ljudima koje nazivamo interno raseljenima, a posebno mislim na naše građane nealbanske zajednice koji ne žive na teritoriji Kosova, izjavio je zamenik premijera Kosova Hajredin Kući i pozvao Srbe da se vrate, jer je kako je kazao Kosovo i njihova zemlja.

“Ovo je dobar dan da uputimo poziv svima, a posebno građanima srpske nacionalnosti da se vrate na svoja imanja i svoje kuće gde će im Vlada Kosova i njihova zemlja obezbediti ista prava kao i svim ostalim gradjanima Kosova. Naravno da ovu aktivnost mi ne možemo sami da sprovedemo, već tražimo od medjunarodnih organizacija da pruže svoju pomoć u stvaranju materijalnih i ostalih uslova”, rekao je Kući.

Šef UNHCR-a na Kosovu Džo Hegenauer rekao je da današnji dan nije razlog za slavlje nigde u svetu, pa tako i na Kosovu, jer postoji veliki broj onih koji ne žive u svojim domovima, jer su bili prinuđeni da ih napuste.

“Još uvek postoje hiljade ljudi sa Kosova koji još uvek nemaju svoj dom i žele da se vrate, a za koje je neophodno pronaći nekakvo rešenje. Ja mislim da smo svi mi još uvek neophodni kako bi pronašli rešenje za njih”, kazao je Hegenauer.

Tribini povodom svetskog dana izbeglica koja je održana u Univerzitetskoj Biblioteci u Prištini prisustvovali su i ministar za povratak Radojica Tomić, savetnik predsednice Kosova Ilir Saljihu, predstavnici parlamenta i ministarstva unutrašnjih poslova Kosova. Prema podacima UNHCR-a oko 200 000 uglavnom Srba i ostalih nealbanaca trenutno je raseljeno sa Kosova.
XS
SM
MD
LG