Linkovi

Kosovo ukinulo nalepnice za srpske registarske tablice


ARHIVA - Preleplivanje državnih simbola Srbije na prelazu sa Kosovom (REUTERS/Ognen Teofilovski)
ARHIVA - Preleplivanje državnih simbola Srbije na prelazu sa Kosovom (REUTERS/Ognen Teofilovski)

Vlada Kosova usvojila je odluku da se vozilima sa tablicama gradova u Srbiji dozvoli kretanje na teritoriji Kosova bez nalepnica kojima su prelepljivani državni simboli.

Odluka je doneta na takozvanoj elektronskoj sednici Vlade - nakon čega je medijima prosleđeno saopštenje.

Uklanjanje ovog režima jeste akt dobrih komšijsih odnosa i dolazi nakon potpunog priznanja tablica Republike Kosova od strane Srbije. Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu”, navodi se u saopštenju informativne službe Vlade Kosova.

Odluku o ukidanju preleplivanja državnih simbola na tablicama iz Srbije Vlada Kosova donela je pošto je Srbija 25. decembra vozilima sa kosovskim tablicama odobrila nesmetan ulazak u centralnu Srbiju bez propratnih procedura i upotrebe nalepnica.

Taj propis stupio je na snagu 01. januara 2024. godine - od kada se vozila sa RKS tablicama kreću kroz Srbiju bez prelepljivanja grba Kosova i oznake RKS na registarskim tablicama.

Prethodno je kosovski premijer Aljbin Kurti, krajem 2023, izjavio da će kosovske vlasti priznati srpske tablice kada Srbija počne da sprovodi odluku, o kako je naveo, priznanju RKS tablica.

Pitanje registarskih tablica je na severu Kosova samo u poslednjih godinu i po dana izazvalo brojne krize. Jula 2022. postavljne su barikade zbog toga, zatim je smenjen direktor policije za region sever Nenad Đurić koji je odbio da sprovodi odluku Vlade Kosova o preregistraciji, nakon čega su Srbi na severu napustili kosovske institucije.

Od septembra 2021. Vlada Kosova, kao jedine legalne registarske tablice za vozila, tretira one koje imaju oznaku RKS.

XS
SM
MD
LG