Linkovi

Građani Kosova bez viza u EU, a kroz Srbiju mogu sa RKS tablicama


Kosovski premijer Aljbin Kurti sa prvim putnicima koji su u EU poleteli iz Prištine bez viza (Foto: Reuters/Laura Hasani)
Kosovski premijer Aljbin Kurti sa prvim putnicima koji su u EU poleteli iz Prištine bez viza (Foto: Reuters/Laura Hasani)

Građani Kosova od danas mogu da putuju bez viza u 27 zemalja šengenskog prostora.

Na aerodromu u Prištini jutros je organizovano prvo putovanje bez viza za 50 pobednika kviza koji je proteklih meseci organizovan u okviru informativne kampanje o liberalizaciji viznog režima. Njih su sa aerodroma ispratili premijer Kosova Aljbin Kurti i ministarka spoljnih poslova Donika Gervala.

Kurti je čestitajući građanima na viznoj liberalizaciji naveo da je ovim uklonjena velika nepravda i da se stiče veliko pravo. On je apelovao na građane da poštuju uslove i kriterijume putovanja, jer tako poštuju i uzdižu svoju zemlju.

Stjuardesa sa torbom na kojoj stoji natpis #BezViza na prištinskom aerodromu (Foto: REUTERS/Laura Hasani)
Stjuardesa sa torbom na kojoj stoji natpis #BezViza na prištinskom aerodromu (Foto: REUTERS/Laura Hasani)

“Predugo smo čekali, uskraćene su nam mnoge mogućnosti. Stoga je ovo važan dan, otklanja se velika nepravda i osvaja se važno pravo, pravo da se putuje bez viza u šengenskoj zoni”, rekao je Kurti na konferenciji za novinare na prištinskom aerodromu.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj ocenio je da je reč o istorijskoj odluci.

"Građani Kosova od danas mogu da putuju u EU bez viza. To donosi značajnu korist za Kosovo i EU. Celi Zapadni Balkan je sada povezan sa Šengenom kroz viznu liberalizaciju", naglasio je Borelj u poruci na Eksu.

Građani Kosova od danas kroz Srbiju i sa RKS tablicama bez nalepnica

Na osnovu odluke Vlade Srbije od 25. decembra prošle godine, građani Kosova od danas kroz Srbiju mogu da se kreću sa RKS tablicama bez nalepnica kojima su od oktobra 2021. godine prelepljivani simboli Kosova prilikom ulaska u Srbiju.

Na svim prelazima između Kosova i Srbije postavljeno je obaveštenje na kojem piše:

“Omogućavanje učešća u saobraćaju na putevima svih vozila koja su registrovana od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini se vrši isključivo iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti “Kosova”, ne prejudicira određivanje konačnog statusa “Kosova” i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999)".

Stanovnici severa Kosova od danas plaćaju struju

Prvi potpredsednik Vlade Kosova Besnik Bisljimi saopštio je danas da je 1. januar 2024. godine obeležio početak tri važna procesa za Kosovo.

Besnik Bislimi i Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU (Foto: Twitter/@miroslavlajcak)
Besnik Bislimi i Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU (Foto: Twitter/@miroslavlajcak)

“Počelo je slobodno kretanje bez vize i građani su počeli da iskorišćavaju ovo teško stečeno pravo. Važno je zapamtiti da ga treba koristiti pozitivno, a ne zloupotrebiti. Postoje pravila u okviru slobode putovanja koja moraju poštovati i odgovorno se ponašati”, napisao je Bisljimi na Fejsbuku.

“Od danas će naši građani moći da se kreću nediskriminisano od strane srpskih vlasti, sa našim zvaničnim RKS registarskim tablicama i bez stavljanja nalepnica na državne simbole. Ovo je bio naš stav od početka i to je realizovano posle dve godine nepotrebnih tenzija”.

Bisljimi je naveo i da je kompanija Elektrosever počela da ”nominuje” električnu energiju koja se troši u četiri opštine na severu Kosova.

“Posle više od 20 godina, čak i na severu naše zemlje, struja će biti plaćana isto kao i na celoj teritoriji Republike Kosovo”, napisao je Bisljimi.

XS
SM
MD
LG