Linkovi

Šta ljudima na Kosovu znači odluka srpskih vlasti o tablicama?


Srbija počinje primenu sporazuma o slobodi kretanja sa Kosovom
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:23 0:00

Srbija počinje primenu sporazuma o slobodi kretanja sa Kosovom

Od 1. januara 2024. godine san mnogih stanovnika Kosova će se ostvariti. Osim toga što će moći da putuju po Evropi bez viza, od tog dana moći će po Srbiji da upravljaju vozilima, najverovatnije bez nalepnica na registarskim tablicama sa kosovskim oznaka.

Odluku da se u Srbiji omogući sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova donela je juče Vlada Srbije, a tu informaciju saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On je naveo da će to biti dodatni impuls, ne samo za „Otvoreni Balkan“, nego će olakšati živote Srbima na Kosovu, jer oni prema njegovim rečima najviše koriste administrativne prelaze. Petković naveo i da je bivša vlast odgovorna što je došlo do ove odluke.

Ta odluka je zapravo bila naša obaveza iz sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. koji je potpisao Borko Stefanović, a koja se odnosi i na RKS tablice i kosovske lične karte, uvođenje kosovskih vozačkih dozvola. To je prosto bio rezultat tadašnjih dogovora i odnosa tadašnjeg režima prema Srbima i dijalogu“, rekao je Petković.

Iako Petković nije spomenuo da je ovom odlukom predviđeno uklanjanje nalepnica, kojima su prilikom ulaska u Srbiju prelepljivani simboli Kosova na RKS tablicama, prema rečima urednika KIM radija Gorana Avramovića, to je više nego očigledno. On smatra da je ovo nije neočekivana odluka, posebno nakon kako je rekao „činjenice da se predsednik Srbije složio sa Briselskim i Ohridskim sporazumom“.

‚‚Prema tome, to je došlo na naplatu, a s druge strane u Beogradu se dešava šta se dešava, pa je ovo idealna prilika da zahvaljujući između ostalog i nemuštim formulacijama poput one koju je iskoristio gospodin Petković najavljujući činjenicu da će vozila moći slobodno da se kreću izostavio onaj deo koji svakog interesuje na prvu, a odnosi se na nalepnice”, rekao je Avramović za Glas Amerike.

Analitičar Fatmir Šeholi smatra da je Beograd ovu odluku trebalo da donese još pre 10 godina, jer je prema njegovim rečima, to bio u obavezi prema Briselskom sporazumu. Šeholi navodi da su najveću štetu zbog ove, kako je rekao zakasnele odluke, pretrpeli Srbi sa Kosova, posebno oni na severu.

“Mi smo imali barikade, hapšenja, razne probleme pre 10 godina i nedavno, upravo zbog ovog. Zašto je to sve trebalo, da ljudi imaju problema, da se suočavaju sa policijom, KFOR-om i ne znam kim sve i da danas tako lagano uzmete jednu odluku kao da se ništa nije desilo. Ja mislim da Vučić ovo radi zato što je pod apsolutno velikim pritiskom u Srbiji i dodvorava se Zapadu ovim činom”, naveo je Šeholi.

Da se u poslednjih 10 godina zbog tablica dešavalo mnogo toga, gde su Srbi sa Kosova bili žrtve smatra i Goran Avramović.

“To pokazuje naravno da Beograd nažalost nije imao i nema nikakvu jasnu strategiju kada su u pitanju Srbi pre svega na Kosovu i da zahvaljujući tome nažalost imamo sve one ružne stvari. Počev od onih koje su amblemske, dakle protesti, barikade , hapšenje ljudi, grafiti koji mislim da su još uvek vidljivi u Severnoj Mitrovici KM ostaje, a ne da ne ostaje nego i RKS može da se kreće po centralnoj Srbiji sa jedne strane i s druge strane ono što je posebno opasno za kosovske Srbe svađa ih sa komšijama Albancima zapravo takvim nepromišljenim postupcima“, kaže Avramović.

Građani Gračanice različito komentarišu najnoviju odluku Vlade Srbije o slobodi kretanja za građane Kosova.

Bele nalepnice za prelepljivanje simbola Kosova i Srbije na registarskim tablicama bile su deo privremenog dogovora koji su Beograd i Priština postigli u Briselu 30. septembra 2021. godine, nakon dvonedeljne blokade prelaza Jarinje i Brnjak od strane Srba sa severa Kosova, zbog tadašnje odluke Vlade Kosova da uvede recipročne mere za srpske registarske tablice, koja je podrazumevala da prilikom ulaska na Kosovo vozila sa srpskim registarskim tablicama dobijaju probne tablice.

Pored brojnih protesta, barikada i blokada registarske tablice bile su i jedan od povoda da Srbi sa severa Kosova prošle godine napuste sve kosovske institucije na severu Kosova.

XS
SM
MD
LG