Linkovi

Osmani: Napad u Banjskoj najteža situacija za Kosovo od sticanja nezavisnosti


Vjosa Osmani, predsednica Kosova, na samitu EU-Zapadni Balkan u Briselu (Foto: REUTERS/Johanna Geron)
Vjosa Osmani, predsednica Kosova, na samitu EU-Zapadni Balkan u Briselu (Foto: REUTERS/Johanna Geron)

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je u obraćanju poslanicima skupštine da se Kosovo 24. septembra u Banjskoj suočilo sa najtežom situacijom od proglašenja nezavisnosti 2008.

Ona je u godišnjem govoru optužila Srbiju da je izvršila akt agresije sa jasnim planom da anektira sever Kosova i izazove destabilizaciju celog regiona.

„Ovaj napad, koji je na tragu šovinističkih i hegemonističkih ideja i planova Srbije, još jednom je ogolio pravo lice našeg severnog suseda, čiji trajni san ostaje ostvarenje fašističkog koncepta 'Srpskog sveta'. U ovom trenutku kada je bezbednost drastično ugrožena na celom našem kontinentu, zloglasni plan destabilizacije Kosova i regiona dobio je zasluženi odgovor“, rekla je Osmani.

Predsednica Kosova o napadu u Banjskoj, dijalogu sa Srbijom
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

Osmani je podsetila da je u napadu u Banjskoj ubijen policajac Afrim Bunjaku koji je, prema njenim rečima, postao najmlađi heroj Kosova.

“Ubili su jednog, ali su mobilisali mnogo dečaka i devojaka iz redova policije koji su istog dana dala jasnu poruku: 'Kosovo se ne povlači, Kosovo se ne lomi i Kosovo će braniti svoje granice na svakom ćošku i po svaku cenu'“.

U selu Banjska na severu Kosova 24. septembra ubijen je kosovski policajac i trojica naoružanih srpskih napadača.

Milan Radočić, kontroverzni biznismen i tadašnji potpredsednik Srpske liste na Kosovu, preuzeo je odgovornost za organizaciju napada, rekavši u pismu koje je pročitao njegov advokat da zvanični Beograd nije obavestio o namerama.

Radoičić je posle napada podneo ostavku na funkciju u Srpskoj listi, potom je priveden u Beogradu na saslušanje, ali je pušten iz pritvora.

Govoreći o procesu dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom predsednica Kosova je rekla da on postaje sve teži.

“Nedostatak ravnoteže i pristupa ravnopravnog tretmana u dijalogu naneli su ogromnu štetu ovom procesu. Kosovo se i dalje suočava sa nepravednim i nesrazmernim merama koje direktno utiču na interese njegovih građana. S druge strane, nepreduzimanjem mera protiv Srbije zbog čina agresije 24. septembra i napada na vojnike KFOR-a i novinare u maju, Srbija se, nažalost, samo ohrabruje da nastavi sa upotrebom nasilja”.

Predsednica Kosova je podsetila da je Kosovu nedavno dostavljen predlog nacrta Statuta za Zajednicu opština sa srpskom većinom.

“Dok je ocena autora da je takav nacrt u skladu sa Ustavom, želim da ponovim da je institucija koja će morati da izvrši ovu ocenu, rukovodeći se principom nezavisnosti i profesionalizma, Ustavni sud Republike Kosovo. Važno je da svi, bez obzira na stranke, sednemo i zajednički pripremimo komentare na osnovu zabrinutosti koje imamo i pošaljemo ih Ustavnom sudu kad god ovaj nacrt bude dostavljen ovoj instituciji”.

Osmani je navela da jedan od glavnih prioriteta u njenom radu ostaje jačanje postojećih i stvaranje novih međunarodnih saveza.

“Ovo nije lak proces, jer su sve veći napori Srbije i njenih pristalica u Kremlju na podrivanju međunarodne pozicije Kosova. Njihova namera nije samo da nanestu štetu Kosovu, već i da naškode uspešnom međunarodnom projektu zapadnih saveznika koji je rezultirao našom slobodom i nezavisnošću. U borbi protiv srpsko-ruske propagande i njihovih pokušaja da napadnu kosovsku državnost, moja posvećenost je bila intenzivna i nepokolebljiva”.

Osmani je zaključila da je tokom ove godine imala blizu 200 sastanaka i razgovora sa šefovima država i vlada, kao i drugim institucionalnim liderima i liderima najmoćnijih međunarodnih organizacija.

XS
SM
MD
LG