Linkovi

Vlasti u Prištini odlučile da dozvole prelazak sa srpskih na kosovske vozačke dozvole


Kosovski premije Aljbin Kurti (Foto: AP/Visar Kryeziu)
Kosovski premije Aljbin Kurti (Foto: AP/Visar Kryeziu)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova donelo je odluku kojom se omogućava prelazak sa vozačkih dozvola koje izdaju, kako je navedeno u saopštenju za javnost, “nelegalne srpske institucije na Kosovu", na zvanične koje izdaju "institucije Republike Kosovo”.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je u obraćanju građanima, na srpskom jeziku, da je ova odluka doneta na osnovu brojnih zahteva građana.

„Mi želimo da našim građanima olakšamo svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju. Sada je neophodna infrastruktura na mestu, te je ministarstvo unutrašnjih poslova pozitivno reagovalo. Omogućen je veoma lak i efikasan proces prelaska na validne vozačke dozvole. Prelazak na RKS dozvole omogućava lagodniju i praktičnu registraciju vozila, pored toga ne traži ponovno polaganje vozačkog ispita, već proceduru dobijanja dozvole putem podnošenja zahteva“.

Kurti: Omogućen lak prelazak sa srpskih na kosovske vozačke dozvole
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Premijer Kurti je pozvao građane da u što kraćem roku podnesu neophodnu dokumentaciju i ostvare svoja prava.

„Svaki građanin treba centru za izdavanje dokumenata da dostavi ličnu kartu, original vozačku dozvolu izdatu od strane srpskih vlasti, zdravstvenu potvrdu za izdavanje vozačke dozvole, dokaz o uplati takse, kao i original vozačke dozvole UNMIK-a ili one izdate od strane Republike Kosova, ukoliko se aplicira i za dodavanje kategorija, što je isto omogućeno za vas dragi građani putem odluke ministarstva unutrašnjih poslova“, naveo je Kurti.

Odluka kojom se omogućava „prelazak sa srpskih na kosovske vozačke dozvole“ stupa na snagu 9. maja i važi do 9. avgusta 2024. godine.

XS
SM
MD
LG