Linkovi

Novinari na Kosovu obeležili Dan slobode medija


Srpski novinari u Gračanici, 3. maja 2024. godine.
Srpski novinari u Gračanici, 3. maja 2024. godine.

Prema najnovijem izveštaju, koji tradicionalno objavljuju Reporteri bez granica na Svetski dan slobode medija, Kosovo je prema godišnjem Indeksu slobode medija zauzelo 75. mesto, što je pad za 19. mesta u odnosu na prošlogodišnji izveštaj kada se nalazilo na 56 mestu.

Na Kosovu su ovaj dan obeležili i predstavnici srpskog i kosovskog udruženja novinara.

Većina medija koji izveštavaju na srpskom jeziku na Kosovu dočekuje Svetski dan slobode medija u izuzetno teškom finansijskom položaju, poručili su iz Gračanice predstavnici Udruženja novinara Srbije na Kosovu.

Prema rečima Ivane Vanovac, predsednice ovog udruženja, većina medija koji na Kosovu izveštavaju na srpskom jeziku opstaje isključivo kroz projektno finansiranje:

Problem sa finansiranjem je nedostatak kontinuiteta. Svako projektno finansiranje podrazumeva rad na odreženo vreme, tri do šest meseci, u najboljem slučaju do godinu dana, što ne daje temelj mladim ljudima pre svega, da ostaju u tim medijima“.

Nedostatak stabilne i dugoročne podrške donatora za medijske projekte, prema rečimaVanovac, stvara novi problem za većinu medija koji izveštavaju na srpskom jeziku:

To je zadržavanje mladih kadrova u medijima, što je naročito izražen problem na centralnom Kosovu. Problem gde svi mi mali lokalni mediji smo nailazili na to. To je situacija gde vam dođu mladi, neuki, potpuno novinarski nepismeni ljudi, iskoriste vaše vreme, prostor, kapacitete, obuče se i onda brzo postanu plen nekih malo većih redakcija, koje su platežno bolje stojeće, a samim tim i primaljivije. To preti da potpuno opustoši redakcije na prostoru centralnog Kosova i to je jedan veliki problem“.

Dan slobode medija na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:36 0:00

Povodom 3.maja, svetskog dana slobode medija, Udruženje novinara Srbije na Kosovu danas je organizovalo i izložbu Crnog Božura, gde su predstavljene plakete koje su u poslednjih 10 godina namenjne dobitnicima za najlošiju saradnju sa medijima i novinarima, a koji su ostali neuručeni, jer se dobitnici nisu pojavili na ceremonijama dodele.

Kao problemi srpskih medija istaknuti su i nedostupnost sagovornika, selektivno pozivanje medija na događaje i kršenje propisa o jezičkim pravima.

Dostupnost informacija na Kosovu za srpske medije višestruko je ograničena. Imamo problem sa jezikom, imamo problem sa selektivnim pristupom i institucija i političkih struktura i svima onima koji imaju odgovore, a koji su nama i našim građanima potrebni“, rekla je Vanovac.

Na skupu ispred instalacije „Mising“ u dvorištu Doma kulture Gračanica pročitan je proglas Udruženja novinara Srbije povodom 3. maja kojim je između ostalog zatraženo da „kosovske institucije i međunarodna uprava na Kosovu hitno formiraju Međunarodnu ekspertsku komisiju radi istraživanja ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Kosovu od 1998. do 2005. godine”.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević pozvao je novinare da, uprkos izazovima i preprekama sa kojima se suočavaju, nastave da se bore za istinu i pravdu u cilju očuvanja novinarske profesije i vrednosti istine.

Danas je godišnjica i crni dan za profesiju koju mi radimo. Godina za nama je godina još jednog sunovrata jedne od najvažnijih kategorija u istoriji ljudskog roda, a ona se zove dijalog. I ove godine na svim stranama sveta stradao je dijalog, stradale su naše kolege, stradao je razgovor sa ljudima, stradala je druga sttrana, strdalo je sve ono što baštinimo kao najvažnije vrednosti čovečanstva. Ima li ikakvog smisla ponavljati kako smo tragično mi na nekom širem planu radili i izveštavali oko Ribnikara, Dubone”, rekao je Rakočević i poručio “svima onima koji su tragično narušavali dijalog, istinu, koji su zaboravili da je Slavko Ćuruvija profesionalac i čovek i oslobodili sve one koji su odgovorni – ubili ste pravdu, ali istina živi“.

Svetski dan slobode medije obeležilo je u Prištini i Udruženje novinara Kosova, u saradnji i uz podršku Misije OEBS-a na Kosovu. Predstavnici ovog udurženja su zajedno sa predstavnicima Saveta pisanih medija Kosova i Nezavisne komisije za medije, održali okrugli sto o izazovima održavanja profesionalnih standarda i etičkog kodeksa tokom izveštavanja.

XS
SM
MD
LG