Linkovi

Vučić i Hil o situaciji na Kosovu i u regionu


Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadora Sjedinjenih Država Kristofera Hila (izvor: Fonet / Milica Vučković)
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadora Sjedinjenih Država Kristofera Hila (izvor: Fonet / Milica Vučković)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom o dijalogu sa Kosovom, kao i o situaciji u regionu Zapadnog Balkana.

"Sadržajan i otvoren razgovor sa ambasadorom Kristoferom Hilom o nastavku dijaloga sa Prištinom, situaciji u regionu, aktuelnim geopolitičkim dešavanjima i bilateralnoj saradnji Srbije i SAD", napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić je naveo da je ponovio doslednu poziciju Srbije koja "nastavlja da ulaže sve napore u cilju nalaženja održivog rešenja za zaštitu srpskog stanovništva na Kosovu i očuvanje svojih nacionalnih interesa".

"Potvrdili smo i zajedničku opredeljenost da nastavimo dalje unapređenje srpsko-američkih odnosa", naveo je Vučić.

Srbija i Kosovo vode dijalog o normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom Evropske unije koji treba da rezultira pravno obavezujućim sporazumom.

Početkom 2023. postigli su sporazum o normalizaciji susedskih odnosa. Ipak EU, koja posreduje u dijalogu između njih od 2011, rekla je da se sporazum ne sprovodi, iako je obavezujući za strane.

"Sjedinjene Američke Države podržavaju Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji, a što se tiče želje Kosova i njegove aplikacije za Savet Evrope, mnogo će se o tome pričati, biće žustra debata i na neki način sve je to povezano sa Ohridskim sporazumom", rekao je krajem marta američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil.

On je u intervjuu za dnevni list Blic rekao da Ohridski sporazum postavlja određene obaveze za obe strane i dodao da je svima jasno da Kosovo mora da prođe kroz čitav proces da bi se pridružilo Evropskoj uniji.

„Razumem zašto je javnost u Srbiji ogorčena, u Kvinti je mnogo diskusija na tu temu, ali pozicija moje Vlade je da Kosovo mora da ispuni sve obaveze po Briselskom sporazumu, a ako to ne učini, to će svakako komplikovati njegovu nameru da bude deo Evropske unije i drugih organizacija“, rekao je on.

Hil je istakao da veruje da će doći do formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom jer smatra da je to veoma razumno i predstavlja rešenje za sve.

„Zajednica bi pomogla da se prevaziđu mnogi trenutni problemi i teškoće koje zajednica Srba na Kosovu ima. Mislim da je ona nužna za budućnost i Srbije i Kosova, tako da verujem da će se to desiti. Puno poteza tu igra ulogu, ali mislim da je suštinsko za srpsku zajednicu na Kosovu kakva će biti njena budućnost i budućnost njihove dece“, rekao je Hil.

XS
SM
MD
LG