Linkovi

Kosovo nastavlja rad na ublažavanju energetske krize


Zastava Kosova u Prištini, arhiva
Zastava Kosova u Prištini, arhiva

Vlada Kosova nastavlja sa sprovođenjem programa energetske efikasnosti, koji je početkom godine sa 75 miliona evra podržala Evropska unija u cilju suzbijanja energetske krize. Danas su raspisani novi pozivi u vrednosti od 15 miliona evra, za podršku građanima za ulaganje u efikasne kućne aparte i solarni sistem za zagrevanje sanitarne vode.

Na konferenciji povodom pokretanja ovog programa prisustvovao je i premijer Kosova Aljbin Kurti, koji je rekao da će u okviru ovog poziva biti podržano 20.000 porodica na Kosovu.

„Kod nas je energetski intenzitet tri puta veći nego u zemljama članicama Evropske unije, ovaj broj bi trebalo značajno smanjiti, tako da fokus nije samo na povećanju proizvodnih kapaciteta, već i na povećanju energetske efikasnosti. To ne znači samo smanjenje potrošnje nego utiče i na finansijske troškove i utiče na smanjenje izduvnih gasova i smanjenje uvoza energije. Dakle, imaćemo zdraviju i bolju okolinu za sve i štednju državnog budžeta“, naveo je Kurti.

Kurti je govorio i o prethodnim, kako je naveo uspešnim programima kad je investiranje u energetsku efikasnost u pitanju.

„Prošle godine je ministarstvo izgradilo prvu šemu za energetsku efikasnost domaćinstava i preko naših mera podržali smo 9.000 porodica subvencionišući kupovinu opreme za grejanje i na taj način smo poržali one koji primaju socijalnu pomoć i dali smo posebnu podršku samohranim roditeljima. Ova šema je ispala tako uspešna da smo uspeli da utrostručimo budžet za ovu godinu, čak štaviše da bi podstakli štednju energije i smanjenje cene električne energije sa 127 miliona evra direktno smo subvencionisali preko 2.000 računa građana i biznisa u zemlji“.

Kosovski premijer na konferenciji o programu energetske efikasnosti
Kosovski premijer na konferenciji o programu energetske efikasnosti

Minstarka ekonomije u Vladi Kosova Artane Rizvanoli rekla je da se novim programom za podršku građanima za ulaganje u efikasne kućne aparte i solarni sistem za zagrevanje sanitarne vode, može uštedeti i do 40 odsto električne energije.

„Vlada za ovaj program daje 15 miliona evra, 10 miliona za porodice za kućne aparate i pet miliona za solarne sisteme za sanitarnu vodu i za grejanje preko kojih težimo da najmanje 20.000 građana ima dobit. Danas lansiramo dva poziva – opremu za domaćinstvo. Zamena ove opreme će biti dobra i za građane i za smanjenje potrošnje električne energije što znači manji računi i efektivnije posledice za okolonu“, rekla je Artane Rizvanoli.

Alesandro Bjankardi iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu naveo je da su najveći potrošači električne energije na Kosovu građani i da zato postoji hitna potreba da se smanji potrošnja u domaćinstvima.

„Mera koju je lansiralo ministarstvo za ekonomiju će pomoći da se smanji potrošnja menjajući staru opremu novom za domaćinstva, kao što su veš mašine i ostalo. Ohrabrujemo građane Kosova da apliciraju za ovaj grant da bi njihove kuće bile energetski efikasnije i da smanje račune“, naveo je Alesandro Bjankardi iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Pre oko dve nedelje Kosovski fond za energetsku efikasnost je zajedno sa Ministarstvom ekonomije raspisao poziv za subvencionisanje materijala za izolaciju kuća i zamenu vrata i prozora, koji je još uvek otvoren. U okviru tog programa izdvojeno je 10 miliona evra za oko 2000 domaćinstava.

XS
SM
MD
LG