Linkovi

Osam umrlih od koronavirusa, veliki broj pacijenata i dalje na intenzivnoj nezi


Infektivna klinika u Beogradu
Infektivna klinika u Beogradu

U Srbiji je u protekla 24 sata testirano 9.436 osoba, od kojih je 339 pozitivno na koronavirus, saopšteno je na konferenciji za novinare Kriznog štaba. U proteklom danu umrlo je još osam osoba, a od početka epidemije 573.

Na respiratorima je 162 pacijenata, dok je na bolničkom lečenju ukupno 4.305 ljudi.

Registrovano je i 642 zaraženih zdravstvenih radnika.

Dirketor centra za anesteziologiju i reanimatologiju KCS Nebojša Lađević rekao je da je, bez obzira na pad broja pacijenata u kovid ambulantama, broj pacijenata u jedinicama intenzivnog lečenja i dalje veliki, i apelovao je na građane da poštuju preventivne mere kako bi rasteretili zdravstveni sistem.

Direktorka "Batuta" Verica Jovanović citirala je apel SZO da se primenjuju preventivne mere - nošenje maske, držanje distance, održavanje lične higijene i higijene prostora, jer se očekuje da u svim državama na svetu poraste broj obolelih.

"Tendencija pada, ali potreban oprez"

Epidemiološkinja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da se proteklih dana beleže stabilni brojevi i da se uočava tendencija laganog pada, ali da je i dalje reč o visokom broju zaraženih.

"Sada se nalazimo u prelomnom trenutku, svi treba da damo sve od sebe i videćemo rezultate odgovornog ponašanja".

Kisić Tepavčević je rekla da "nema uspeha ako se građani ne pridržavaju mera, bez obzira na preporuke, zakone i propise", ali je i istakla da nema dovoljno policajaca ni inspektora koji mogu da kontrolišu epidemiju.

Ona je objasnila da, iako ima gradova poput Tutina i Vranja u kojma prethodnih dana nisu zabeleženi novi slučajevi zaraze, ne treba da bude opuštanja jer se virus i dalje intenzivno prenosi.

Apelovala je na građane da se ponašaju kao da je svako od njih nosilac infekcije, jer kako je rekla ima mnogo asimptomatskih slučajeva koji prenose virus.

Raste broj "Ujedinjenih protiv kovida"

Broj lekara koji je potpisao otvoreno pismo Vladi u kojem zahteva smenu Kriznog štaba porastao je na 2.824.

XS
SM
MD
LG