Linkovi

Od koronavirusa umrlo još 11 osoba, 396 novih slučajeva


Infektivna klinika u Beogradu
Infektivna klinika u Beogradu

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 396 pozitivnih na koronavirus, na 7.955 testiranih. Umrlo je još 11 osoba, ukupno od početka epidemije 472, rečeno je na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Na respiratorima je 187 pacijenata, hospitalizovano je 4.375 ljudi.

Članovi Kriznog štaba nisu konkretno odgovorili na pitanje da li se starosna struktura umrlih od Kovida 19 promenila i rekli da nemaju konkretne podatke, ali napomenuli da od virusa umiru i mlađe osobe.​

U Kriznom štabu su rekli da veruju da su "uspeli sa današnjim danom da izađu iz perioda kašnjenja obrade rezultata" i da će nalazi biti gotovi u roku od 24 do 48 sati. Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je rekao da će građani od ponedeljka moći da preko aplikacije provere kakav im je rezultat testa i najavio da će Krizni štab o tome detaljnije govoriti narednih dana.

Član Kriznog štaba MIjomir Pelemiš ocenio je da se bolest "dobro kontroliše" i da je važno da građani poštuju mere zaštite.

Trenutno su u celoj Srbiji na snazi mere koje podrazumevaju obavezno nošenje maske u zatvorenom i na otvorenom gde nije moguće držati odstojanje, zabrana okupljanja više od deset ljudi, i ograničen broj ljudi u zatvorenim objektima.

U Kriznom štabu su rekli da maske moraju da nose i deca.

U privremenoj bolnici u Beogradskoj areni trenutno je na lečenju 225 pacijenata sa lakšom, srednjom i teškom kliničkom slikom, od kojih većina ima zapaljenje oba plućna krila, kazao je koordinator te bolnice, pukovnik Veljko Milić.

On je za RTS rekao da je do sada kroz Arenu prošlo 345 pacijenata, a da je njihova klinička slika generalno teža od onih koji su ležali u bolnici na Beogradskom sajmu.

Milić kaže da je starost pacijenata od 21 do 85 godina.

U Beogradu je na snazi i vanredna situacija, a mere koje je vlada donela odnosne se na skraćeno radno vreme kafića i zatvorenih objekata i obavezno nošenje maski u prevozu.

U Komunalnoj miliciji rekli su za RTS da građani u najvećoj meri poštuju mere, a da je kontrola ugostiteljskih objekata pokazala da je tokom vikenda samo pet prekršilo zabranu ograničenja rada.

XS
SM
MD
LG