Linkovi

Još 12 preminulih, novih 345 obolelih od koronavirusa


Zaposleni u laboratoriji za analizu uzoraka na Kovid 19 "Vatreno oko"
Zaposleni u laboratoriji za analizu uzoraka na Kovid 19 "Vatreno oko"

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, od koronavirusa umrlo još 12 osoba u protekla 24 sata, dok je registrovano 345 novih slučajeva zaraze na 7.032 testiranih.

Kako se navodi sa sajtu covid19.rs na respiratoru je 139 ljudi, više nego prethodnih dana, a povećao se i broj aktivnih slučajeva na 3.911.

U bolnici u Novom Pazaru preminulo je dvoje pacijenata, a 309 je na lečenju, saopštio je koordinator Opšte bolnice Mirsad Đerlek, koji svakoga dana objavljuje podatke odvojeno od Kriznog štaba.

Među obolelima se nalazi i sedmoro korisnika i 32 zaposlenih u domovima za stare, saopštilo je Minstarstvo za rad i socijalna pitanja. Svi oboleli su izolovani. Posete staračkim domovima i gerontološkim centrima u Srbiji su dozvoljene od 9. juna.

Kon: Dosta politiziranja, nosite maske

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon upozorio je da Srbija ulazi u nepovoljnu epidemiološku situaciju koja ima elemente i vanredne epidemiološke situacije, posebno kada je reč o popunjenosti bolnica.

On je za TV NovaS rekao da je "dosta rasprave i politiziranja i da svi treba da nose maske".

"Zaraza je prošla sve barijere, virus je ušao u populaciju. U takvoj situaciji samo lud čovek sada odlazi na neka slavlja, ili u velika okupljanja. I sada i to što govorim može da se politizuje, jer to ‘kači’ dešavanja – proteste koji se odvijaju u Beogradu i drugim gradovima", rekao je Kon.

Premijerka Ana Brnabić je u petak apelovala na građane da ne idu na proteste zbog širenja pandemije koronavirusa jer su bolnički kapaciteti na izmaku.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za RTS da je protekle noći u Beogradu pregledano 3.185 ljudi, a da oni koji zahtevaju bolničko lečenje moraju da se transportuju u kovid bolnice u unutrašnjosti jer nema dovoljno mesta.

Lončar je apelovao na građane da nose masku i ne idu na masovna okupljanja, ali je upozorio da će morati da primene i druge mere ako apeli ne budu dali rezultate.

U Beogradu je na snazi vanredna situacija i mere koje podrazumevaju kazne za nenošenje maski u prevozu i zatvorenom prostoru, ograničenje rada objekata u zatvorenom do 21h, a onih sa baštom do 23h.

Policijski čas, koji je najavio predsednik Srbije, nije donet, ali nadležni stalno govore da je i dalje na stolu ako broj obolelih nastavi da raste.

XS
SM
MD
LG