Linkovi

Još 203 obolela u Srbiji, broj hospitalizovanih u porastu


Testiranje na kovid u Institutu "Batut"
Testiranje na kovid u Institutu "Batut"

U Srbiji je i u četvrtak registrovano više od 200 novoobolelih od koronavirusa, objavljeno je na sajtu covid19.rs U protekla 24 sata umrle su dve osobe, pa je ukupan broj preminulih 770.

Broj hospitalizovanih je narastao na 359, a blago je porastao i broj pacijenata na respiratorima - sada ih je 25.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ocenio je da je porast broja hospitalizovanih posledica "žurki, proslava i svadbi" i rekao da će insistirati da lokalni Krizni štabovi ne izdaju nikakve specijalne dozvole za takva okupljanja.

"To je porast za samo nedelju dana, i to je rezultat žurki, proslava i svadbi. Primetili smo da su Krizni štabovi na lokalu počeli da daju neke 'specijalne dozvole' da se orgaizju proslave i slično, i insistiraćemo na tome da se takve dozvole ne daju. Dragi građani, ne mogu da se održavaju okupljanja sa više od 30 ljudi", rekao je Lončar za TV Pink.

On je upozorio da se tek očekuju veće brojke zaraženih koronom, pojava težih kliničkih slika, kao i rast zaraženih drugim respiratornim infekcijama i apelovao na građane da nose masku, drže distancu i održavaju ličnu higijenu.

"Mere bez vanrednog stanja ili sa njim"

U Srbiji je treutno na snazi obavezno nošenje maske u prevozu, zatvorenom i otvorenom prostoru gde nema fizičke distance, zabranjena su okupljanja više od 30 ljudi osim u ustanovama kulture, skraćeno je radno vreme ugostiteljskih i drugih objekata do 23 sata.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da Krizni štab neće dozvoliti da se virus "masovno razmnožava, a da se ne preduzmu odgovarajuće mere".

Ipak, u razgovoru za TV Hepi je istakao da "nije siguran da li će mere biti donošene sa ili bez vanrednog stanja".

Rekordan broj novozaraženih u Hrvatskoj

U Hrvatskoj su u poslednja 24 sata zabeležena rekordna 793 nova slučaja zaraze koronavirusom, a preminulo je 10 osoba, saopštio je Nacionalni štab Civilne zaštite, prenosi Fonet.

Dosadašnji dnevni rekord u broju zaraženih zabeležen je sredu, kada je bilo 748 slučaja zaraze.

U Hrvatskoj se vode ukupno 3.562 aktivna slučaja kovida 19, a među njima je 439 pacijenata na bolničkom lečenju, od kojih je na respiratoru 26 pacijenata, objavila je agencija Hina.

XS
SM
MD
LG