Linkovi

Nema preminulih od koronavirusa u Srbiji u protekla 24 sata


Preporuka nadležnih je da se u javnom prevozu i zatvorenim prostorijama i dalje nose maske
Preporuka nadležnih je da se u javnom prevozu i zatvorenim prostorijama i dalje nose maske

U protekla 24 sata u Srbiji od koronavirusa nije preminula nijedna osoba, navodi se na sajtu covid19.rs. Broj preminulih je 237. U proteklom danu zabeleženo je još 105 novih slučajeva zaraze, pa je ukupan broj obolelih 11.024.

Na bolničkom lečenju je 744 pacijenata, a njih 12 je na respiratorima.

Od danas građani mogu da se testiraju na lični zahtev

U Srbiji je počelo testiranje građana na koronavirus na lični zahtev koje košta 6.000 dinara, a brisevi se uzimaju u institutima za javno zdravlje i domovima zdravlja, objavila je Vlada Srbije.

Taksa za test se uplaćuje na žiro račun koji se nalazi na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i sajtu covid19.rs.

Procedura je takva da građani prvo uplate novac na žiro račun, a zatim sa uplatnicom odu na testiranje. Termin za testiranje građani mogu zakazati pozivom na broj telefona: 011/362-0000. Vreme čekanja na rezultat je od 24 sata do 48 sati od uzimanja brisa, navodi se na sajtu Vlade.

Bestplatno testiranje i dalje važi za sve one koji imaju simptome koronavirusa, koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom i pacijenti koji idu na operacije. Pravo na besplatan test imaju i svi studenti i maloletnici koji putuju u zemlje koje ne dozvoljavaju ulazak bez negativnog testa.

U Srbiju od četvrtka, 21. maja, može da se uđe iz inostranstva bez negativnog testa na koronavirus i bez obaveze da se ide 14 dana u izolaciju.

Dozvoljeno okupljanje do 100 ljudi

Naredbom ministra zdravlja izmenjena su pravila o okupljanju ljudi na otvorenom i zatvorenom prostoru, pa je sada dozvoljeno okupljanje do 100 ljudi, navodi se u Službenom glasniku od 21. maja.

Ranijom naredbom, bilo je moguće okupljanje do 50 ljudi, što je više puta prekršeno na protestima koji su se održavali u Beogradu.

U novoj naredbi piše da građani moraju da primenjuju sve preventivne mere - dezinfikuju ruke, nose maske i drže rastojanje od najmanje dva metra.

Ova pravila važe dok traje i opasnost od širenja zarazne bolesti Kovid 19 na teritoriji Srbije, piše u naredbi.

.

XS
SM
MD
LG