Linkovi

Novoobolelih 86, preminule još dve osobe


Ariva - Članovi tima hitne medicinske pomoći, ispred Klinike za infektivne bolesti u Beogradu, 16. marta 2020. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Ariva - Članovi tima hitne medicinske pomoći, ispred Klinike za infektivne bolesti u Beogradu, 16. marta 2020. (AP Photo/Darko Vojinovic)

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano je 86 novoobolelih od kovid-19, testirano je 6.918 ljudi, a preminule su još dve osobe, objavljeno je na sajtu covid.rs.

Ukupan broj registrovanih slučajeva je 10.919, umrlo je 237 ljudi, a procenat smrtnosti je 2,17 odsto.

Do sada je u Srbiji ukupno testirano 203.799 osoba, na respiratorima se nalazi 12 ljudi, ukupno su hospitalizovane 743 osobe, a broj izlečenih je 5.370.

Kisić-Tepavčević: Epidemija slabi, situacija stabilna

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je u četvrtak da se prethodnih dana u Srbiji korona virus širio u dva radna kolektiva i da se to direktno odrazilo na ukupan broj slučajeva, ali da genrealno epidemija slabi i da je epidemioloka situacija u čitavoj Srbiji stabilna.

Govoreći o broju obolelih u sredu, kada je broj porastao, Kisić Tepavčević je naglasila da je reč uglavnom o kontaktima radnika iz Vranja.

Ona je za RTS izjavila da je generalni zaključak da je epidemiološka situaicija stabilna i da se nastavlja trend pada učestalosti virusa u svim regionima.

Kisić Tepavčević je istakla da je važno da je sve manje zahteva za hospitalizaciju i da je u ovom momentu 13 osoba na respiratorima, sa težim formamam bolesti.

"Svi čekamo dan kada nećemo prijaviti nijedan smrtni ishod. To su sada najbitniji epidemiološki parametri", rekla je Kisić Tepavčević.

Govoreći o preporuci Kriznog štaba da od petka, svi koji ulaze u zemlju ne moraju da imaju urađen PCR test, Kisić Tepavčević je rekla da od samog početka nije bilo konsenzusa među zemljama o tome kako da postupaju sa putnicima u međunarodnom saobraćaju.

"Znali smo od početka da nema idelane strategije, ono što se uočilo i što sada prihvata jedna po jedna zemlja jeste da nema bolje preventive od osećaja lične odgovornosti i zaštite", rekla je Kisić Tepavčević.

Radovanović: Nema dokaza da korona slabi, organizovanje skupova - licemerno

Nije razumno sabijati mnoštvo ljudi na malom prostoru, a posebno je licemerno kada to čini vlast, ocenio je epidemiolog Zoran Radovanović za najnovije izdanje lista Vreme, komentarišući skupove vlasti i opozicije.

Epidemiolog Zoran Radovanović
Epidemiolog Zoran Radovanović

"Posebno je licemerno kada to čini vlast, s jedne strane suzbijajući epidemiju, a s druge strane, rasejavajući zarazu uguravanjem svojih pristalica u prepune autobuse i slanjem na miting", istakao je Radovanović.

On je rekao kako nema dokaza da je koronavirus oslabio, da se nije izmenio virus, već njegova šansa da dospe do osetljivih osoba.

Govoreći o apel lekara protiv metoda lečenja koje promoviše direktor televizije Pink Željko Mitrović, Radovanović je rekao da je odziv sjajan i da je prikupljeno više od 500 potpisa, te da će apel biti poslat na sve relevantne adrese.

"A neće se desiti ništa, bar dok Mitrović ne postane opozicionar (dakle, nikad). Svojim potpisom umirili smo savest i dali ovoj sredini privid normalnosti", rekao je Radovanović za Vreme, prenosi FoNet.

U Vojvodini za 24 sata registrovan samo jedan novozaražen

U Vojvodini je u poslednja 24 sata od 400 testiranih kod samo jedne osobe potvrđeno prisustvo korona virusa, rečeno je danas tokom posete premijerke Srbije Ane Brnabić radovima na rekonstrukciji Kliničkog centra Vojvodine.

U Vojvodini postoji žarište u južnom Banatu, gde ima još malo problema, rečeno je pri obilasku, prenela je Radio-televizija Srbije.

Premijerka se osvrnula na jug Srbije i rekla da postoje problemi i mala žarišta.

Kada je reč o Beogradu, situacija je stabilna i Brnabić je navela da je u glavnom gradu zaraženost jedan do dva odsto.

XS
SM
MD
LG