Linkovi

Tramp naredio fabrikama za preradu mesa da ostanu otvorene uprkos virusu


Fabrika za preradu mesa "Tajsons" u Ajovi

Predsednik Donald Tramp uredbom je naredio fabrikama za preradu mesa da ostanu otvorene, bez obzira na strah od širenja koronavirusa i potencijalni uticaj na zalihe hrane u Americi.

Trampovom uredbom se te fabrike klasifikuju kao ključna infrastruktura i stavljaju se u tu kategoriju kako ne bi došlo do nestašice mesa, iako se radnici u tim fabrikama razboljevaju, piše AP.

Virus je već naveo dve najveće fabrike u Americi, u Ajovi i Južnoj Dakoti, da se zatvore ili uspore proizvodnju

Sindikat zaposlenih u fabrikama hrane, koji predstavlja 1,3 miliona radnika, saopštio je da do sada od virusa preminulo 20 radnika, a da je 6500 obolelo, a da su zaraženi jer su na poslu bili u kontaktu sa obolelima.

Zvaničnik Bele kuće kaže da je administracija pokušala da spreči scenaio u kojem većina fabrika mora da se zatvori, čime bi se dostupnost mesa u supermarketima smanjila i do 80 odsto.

Zato, kaže neimenovani sagovornik agencije AP, u Beloj kući pokušava da se postigne dogovor o merama zaštite za radnike u fabrikama - koje podrazumevaju da oni starijih od 65 godina i hronični bolesnici ostanu kod kuće.

Predsednik Međunarodnog udruženja radnika Mark Perone kaže da mora više da se radi na zaštiti zaposlenih.

"Jednostavno rečeno, ne možemo da imamo isporuke hrane ako naši radnici nisu bezbedni. Pozivamo kompanije da im obezbede zaštitnu opremu, da ih testiraju na dnevnom nivou i stvore uslove da se održava fizička distanca",

XS
SM
MD
LG