Linkovi

Kopilot vežbao rušenje nemačkog aviona


Avion "Džermanvingsa" posle poletanja iz Diseldorfa, dan posle nesreće u kojoj je stradalo 150 ljudi

U izveštaju francuske uprave koja je odgovorna za bezbednosne istrage nesreća i incidenata u civilnom vazduhoplovstvu navodi se da je Andreas Lubic tokom prvog leta aviona "Džermanvingsa" prilikom sletanja u Barseloni menjao podešavanja na autopilotu...

Francuski istražitelji tvrde da je kopilot, koji je namerno oborio putnički avion nemačke kompanije "Džermanvings" u oblasti francuskih Alpa u martu ove godine, usmrtivši svih 150 putnika i članova posade, po svemu sudeći vežbao kontrolisano poniranje tokom ranijeg leta istog dana.

Tokom prvog leta, prilikom sletanja na aerodrom u Barseloni, podešavanja za "određenu visinu" na autopilotu nekoliko puta su menjana - u jednom trenutnu na svega 30 metara, navodi se u izveštaju francuske uprave koja je odgovorna za bezbednosne istrage nesreća i incidenata u civilnom vazduhoplovstvu (BEA).

Istražitelji u izveštaju na 30 strana zaključuju da je kopilot Andreas Lubic bio sam u kokpitu tokom prvog sletanja, baš kao i satima kasnije kada se avion "Džermanvingsa" vraćao ka Diseldorfu.

Otkriće da je Lubic možda uvežbavao manevar podstiče nagađanja da je nesreća ne samo bila namerna, već unapred planirana.

XS
SM
MD
LG