Linkovi

Tužilac: Kopilot namerno oborio avion


Voters fill out their forms at a polling station in the Brooklyn borough of New York, Nov. 8, 2016.
Voters fill out their forms at a polling station in the Brooklyn borough of New York, Nov. 8, 2016.

Kopilot aviona kompanije Džermanvings, koji se srušio u francuskim Alpima, “namerno je oborio avion”, saopštili su francuski zvaničnici.

Za sada, kako navode, nema nagoveštaja da je u pitanju teroristički napad, ali se utvrđuju činjenice o 28-ogodišnjem pilotu Andreasu Lubicu.

Porodice i rođaci 150 žrtava odaju poštu najbližima nadomak mjesta gdje se srušio avion kompanije “Džermanvings”, na letu od Barselone do Dizeldorfa… U međuvremenu, njemačka policija u Montabauru pretražuje porodičnu kuću kopilota koji je, prema tvrdnjama francuskih zvaničnika, namjerno oborio Erbasov avion.

"Ne mogu još da vjerujem. Da mlad i zdrav čovjek, barem se činio veoma zdravim, jednostavno iznenada umre. Takođe ne mogu da vjerujem da je ubio sebe i ostale sa sobom”, ispričao je Johan Rosman, sused Andreasa Lubica.

Tužilac iz Marseja, Bris Roben, rekao je da se 28-ogodišnji Andreas Lubic zaključao u pilotskoj kabini, nakon što ju je pilot na kratko napustio i usmjerio letjelicu ka zemlji, sa namjerom da je uništi".

Kada je pilot izašao, kopilot je samostalno kontrolisao Erbas A320 i pritisnuo je dugme da bi započeo spuštanje aviona. Taj potez biranja visine može da bude samo namjeran.”

Roben je dodao da su istražitelji, nakon što su preslušali snimak na “crnoj kutiji” gde su zabeleženi poslednji trenuci leta, čuli očajničke pokušaje pilota aviona da udje u pilotsku kabinu. Lubic je međutim odbio da otvori vrata i nije imao audio kontakt sa kontrolom letenja u poslednjim trenucima leta

“U poslednjih osam minuta letjelica se spustila sa skoro 10 do 12 hiljada metara na gotovo dvije hiljade od planine gdje se srušila. Znači, kopilot je pritisnuo dugme za početak spuštanja iz razloga koji može da se protumači kao namjera da uništi avion. U pilotskoj kabini se moglo čuti disanje do poslednjeg trenutka, što znači da je kopilot bio živ”, rekao je Roben.

Putnici su tek na samom kraju shvatili da će se avion srušiti.

“Tek u poslednjem trenutku smo čuli vriske. Njihova pogibija je bila trenutna.”

Francuski i njemački zvaničnici saopštili su da nema nagovještaja da je u pitanju teroristički napad odnosno da je Andreas Lubic bio povezan sa teroristima.

“Njemačke bezbjednosne službe su odmah, na dan nesreće, provjerile obavještajnu i policijsku bazu podataka. Lufthanza nam je takođe saopštila da njihove bezbjednosne provjere nisu dale nikakve loše rezultate. Zbog toga nema nagovještaja da je bio povezan sa teroristima”,istakao je nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer.

Lubic, inače Njemac, bio je zaposlen u kompaniji "Džermanvings" od septembra 2013. godine i imao iza sebe 630 sati letačkog iskustva.

“Napravio je dužu pauzu u obuci prije šest godina. Međutim, nakon što su njegove kvalifikacije ponovo provjerene, nastavio je s obukom. Nakon toga, prošao je sve medicinske i druge testove neophodne za letenje. Bio je u potpunosti podoban da upravlja avionom, bez ograničenja ili zahtjeva. Mi u Lufthanzi smo zapanjeni činjenicom da je, izgleda, namjerno oborio avion”, naveo je Karsten Špor, izvršni direktor Lufthanze.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da su zaključci francuskih istražitelja “neshvatljivi.”

“Za većinu ljudi je teško to da shvati. Ovakve stvari su neshvatljive. Nemamo sve informacije, zbog čega je važno da se sprovede istraga i istraže svi aspekti.”

I dok istražitelji pokušavaju da utvrde šta je natjeralo Andreasa Lubica da obori avion, specijalni timovi na mjestu nesreće rade na prikupljanju posmrtnih ostataka žrtava. U njemačkom gradiću Haltern, koji je u nesreći izgubio 16 srednjoškolaca i dva profesora, učenici su održali minut ćutanja kraj improvizovanog spomenika gde pale sveće i ostavljaju cveće i pisane poruke. Među žrtvama su državljani najmanje 18 zemalja od kojih 72 Njemca, te 35 Španca.

Eksperti, pak, poručuju da će se aviosaobraćaj značajno promijeniti nakon nesreće u francuskim

“Do sada smo pretpostavljali da piloti nemaju samoubilačkih namjera, da su odgovorni prilikom letenja. Sada smo saznali da pilot, zbog samoubilačkih namjera, može da ubije 150 osoba u avionu”, ističe Harald Stoker, ekspert za avijaciju.

Pojedine aviokompanije, među kojima i Er Kanada, saopštile su danas da mijenjaju pravila kako bi osigurale da su dvije osobe u pilotskoj kabini cijelo vrijeme, na svim letovima.

XS
SM
MD
LG