Linkovi

Kongres razmatra pritisak na Mjanmar zbog Rohindža


Senator Dik Durbin (u sredini) u razgovoru sa lokalnim liderima Rohindža muslimana u Čikagu
Senator Dik Durbin (u sredini) u razgovoru sa lokalnim liderima Rohindža muslimana u Čikagu

Američki Kongres razmatra niz opcija sa ciljem da se izvrši pritisak na Mjanmar, kako bi se zaustavili smrtonosni napadi, koji su primorali stotine hiljada Rohindža muslimana da pobegnu iz svojih domova. Zakonodavci razmatraju zakonski predlog o sankcijama, ali aktivisti koji lobiraju za prava Rohindža kažu da bi uredba Bele kuće mogla da ima momentalni efekat.

Užasi kojima su podvrgnute Rohindže, od kojih su hiljade ubijene, silovane ili u bekstvu kako bi spasili goli život – moraju biti zaustavljeni, kažu zakonodavci koji traže rešenje krize. Među njima se ističe demokratski sentor Ričard Durbin.

“Dozvolite da vam kažem koliko me ovo razdire. Ako oni ne žele da dozvole nezavisnim posmatračima da dodju u regiju gde se odvijaju najveća razaranja, najveće patnje naroda Rohindža, zašto bismo, za ime sveta, slali američke dolare toj zemlji?”

Durbin je kosponzor senatske rezolucije, kojom se osuđuje nasilje, koje je primoralo više od 600.000 Rohindža da pobegnu u izbegličke logore u Bangladešu.

“Ne želimo da čekamo na usvajanje ove rezolucije, koliko god da je ona simbolična. Želimo rezultate. Apelovali smo na ovu vladu, pozvali Aung San Su Ći, da se stvarno angažuju, oglase i preduzmu nešto”.

Medjutim, za pritisak na Aung San Su Ći je potreban balans, rekao je novinarima lider senatske većine Mič Mekonel.

“Nisam za usvajanje rezolucije kojom bi se kritikovala Su Ći. Mislim da je ona najveća nada koju imamo da pomerimo Mjanmar sa tačke na kojoj je bio – odnosno sa vojne diktature, do pozicije ka kojoj se, nadam se, kreće. “

I dok Kongres razmatra pristup, koji će očuvati demokratske institucije, izgleda da su sve opcije otvorene za sankcije vojsci Mjanmara.

Sajmon Bilenes iz Međunarodne kampanje za Rohindže kaže:

“Vodili smo zaista produktivne razgovore sa članovima Kongresa i zalažemo se za to da Kongres i administracija uvedu sankcije komandantu burmanske armije, vojsci i vojnim kompanijama u Mjanmaru”.

Bilenesov nedavni sastanak u Stejt Departmentu ga je ohrabrio da bi moglo da dodje do promene.

“Burma je pitanje koje prevazilazi stranačke i ideološke linije”.

Jedna moguća opcija za zakonodavce je ponovno uvodjenje zabrane za mjanmarsku trgovinu dragim kamenjem, koju je predsednik Obama ukinuo prošle godine.

Jedan od vodećih glasova za zaštitu ljudskih prava u Kongresu, republikanski kongresmen Kris Smit kaže da je Trampova administracija na pravom putu…

“Predsednik i njegov tim, recimo Reks Tilerson, mislim da vrlo dobro shvataju šta se zapravo dešava. Mi to moramo snažno da osudimo”.

Takva kritika bi imala globalne posledice….

“To je muslimanska populacija koja je očigledno proganjana. Ako se tome ne usprotivimo, ne oglasimo se i ne preduzmemo sve što je moguće, mnogi muslimani širom sveta će pogrešno protumačiti naše ćutanje, i to će se odraziti na naše odnose sa muslimanima u drugim delovima sveta”, smatra senator Durbin.

Sve to dok svet čeka na liderstvo Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG