Linkovi

Su Ći: Ne bojimo se međunarodnih posmatrača


Državna savetnica Mjanmara Aung San Su Ći govori u prestonici Najpito, 19. septembar 2017.
Državna savetnica Mjanmara Aung San Su Ći govori u prestonici Najpito, 19. septembar 2017.

Aung San Su Ći, koja je de-fakto liderka Mjanmara, brani način na koji njena zemlja rešava krizu u državi Rakine, iz koje je zbog nasilja proteklih nedelja u susedni Bangladeš prebeglo oko 400 hiljada Rohindža muslimana.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, koja ima funkciju državnog savetnika, je u prestonici Najpito rekla da se njena zemlja ne boji međunarodnih posmatrača.

"Namera vlade u Mjanmaru nije da deli krivicu ili odgovornost. Mi osuđujemo sve oblike kršenja ljudskih prava i nezakonite primene sile. Predani smo ponovnom uspostavljanju mira, stabilnosti i vladavini prava u celoj zemlji. Snage bezbednosti su dobile uputstva da se striktno pridržavaju kodeksa ponašanja, da se maksimalno uzdržavaju i da preduzmu sve potrebne mere kako bi izbegle poteze koji bi mogli da dovedu do kolateralne štete i povrede nedužnih civila. "

Međutim, civilna vlada na čijem je čelu Aung San Su Ći, nema nadležnost nad vojskom tako da je postizanje mirnog rešenja krize veliki izazov. Ona se pita da li se o novoj vladi sudi nepravedno.

"Naša vlada je na vlasti manje od 18 meseci. Godinu i po dana će biti krajem godine. Osamnaest meseci je isuviše kratak period da se od nas očekuje da prevaziđemo sve izazove. To ne znači da mi nismo spremni da nastavimo da se suočavamo sa izazovima."

Aung San Su Ći je insistirala da su sve akcije usledile na osnovu prikupljlenih čvrstih dokaza. Američka ambasadorka u Ujedinjenim Nacijama Niki Hejli je izjavila da je međunarodna zajednica predana pronalaženju rešenja koje će doneti mir i stabilnost u državu Rakine.

XS
SM
MD
LG