Linkovi

Sukob Trampa i FBI zbog poverljivog dokumenta


Predsednik SAD Donald Tramp i direktor FBI-aja Kristofer Rej
Predsednik SAD Donald Tramp i direktor FBI-aja Kristofer Rej

Predsednik Donald Tramp u sporu je sa Federalnim istražnim biroom i Sekretarijatom za pravosuđe oko objavljivanja poverljivog memoranduma u kojem se tvrdi da su zvaničnici tih agencija bili protiv Trampa.

U takozvanim "Nunes memorandumu", nazvanom po republikanskom kongresmenu Devinu Nunesu koji ga je sastavio prethodnih nedelja, iznose se detalji o navodnim naporima Sekretarijata za pravosuđe da uoči predsedničkih izbora 2016. godine, od Federalnog suda za obaveštajni nadzor, traži nalog za praćenje moguće komunikacije jednog od savetnika Trampove kampanje sa ruskim operativcima.

Tramp je saopštio da podržava objavljivanje dokumenta kojeg je, prema navodima Bele kuće, pročitao i razmotrio.

Demokratski lideri u Senatu i Predstavničkom domu, Čak Šumer i Nensi Pelosi, odbacili su dokument i optužili republikance da im je stranka važnija od vladavine prava. Demokrate se ustvrdile i da se memorandumom pokušava podriti istraga moguće saradnje Trampove predsedničke kampanje sa Rusijom, koju vodi specijalni tužilac Robert Maler, a zatražile su i smenjivanje Nunesa sa položaja predsedavajućeg Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma.

Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan rekao je u četvrtak da memorandum nije optužnica protiv FBI-aja ili Sekretarijata za pravosuđe, već legitiman napor da se osigura da se nadzor obavlja ispravno.

"Ako su prekršene američke građanske slobode, to mora da bude razotkriveno kako se ne bi ponovilo", istakao je Rajan.

Direktor FBI-aja Kristofer Rej, kojeg je na taj položaj kandidovao upravo Tramp, naveo je u sredu da je biro "ozbiljno zabrinut" u pogledu tačnosti dokumenta. Rej i zamenik sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn ranije su tražili od Trampovog šefa kabineta Džona Kelija da ne objavljuje sporni memorandum.

Jedan bivši zvaničnik FBI-aja, koji je želeo da ostane anoniman, rekao ja Glasu Amerike da je reputacija biroa ugrožena zbog stranačkog spora oko memoranduma.

Sedište FBI-aja u Vašingtonu
Sedište FBI-aja u Vašingtonu

"Kada političari napadaju institucije zbog političke koristi, to slabi kredibilitet tih institucija u javnosti. Svaki građanin će reći: Možda je FBI pristrasan, možda CIA. Možda našoj vladi ne može da se veruje", istakao je on.

Najviše rangirani demokrata u Odboru za obaveštajne poslove Predstavničkog doma, Adam Šif, optužio je u sredu republikance da su dokument izmenili pre nego što su ga poslali Beloj kući, umesto slanja verzije predstavljene članovima Kongresa i odobrene za objavljivanje.

Kongresmen Šif je u pismu predsedavajućem odbora Devinu Nunesu naveo da su u memorandumu napravljene "bitne izmene", koje ostali članovi odbora nisu bili u prilici da razmotre ili odobre i da je situacija "duboko zabrinjavajuća".

"Promene u dokumentu su značajne, iako se njima ne ispravljaju nepreciznosti i izvrtanje činjenica", istakao je Šif.

Portparol Devina Nunesa odgovorio je saopštenjem u kojem se tvrdi da je verzija poslata Beloj kući "neznatno izmenjena" i da demokrate pokušavaju da odvrate pažnju od "zloupotreba iznetih u memorandumu".

"U sve čudnijem pokušaju da spreče objavljivanje memoranduma, manjina u odboru sada ima primedbe zbog manjih izmena, među kojima je ispravljanje gramatičkih grešaka i dve izmene koje su zatražili FBI i demokrate", naveo je portparol.

XS
SM
MD
LG