Linkovi

Kongresni odbor glasao da se objavi klasifikovani memorandum


Kongresmen Adam Šif, najviši demokratski član Odbora za obaveštajna pitanja

Odbor za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma glasao je po stranačkoj liniji i većinski odlučio da se objavi republikanski memorandum koji pokazuje da u Sekretarijatu za pravosuđe postoji navodna pristrasnost i predrasude protiv predsednika Donalda Trampa.

U memorandumu, koji je sastavio predsedavajući Odbora Devin Nunjes, navodi se da je FBI zloupotrebio zakon o nadzoru stranih obaveštajnih službi, tako što ga je koristio da na neprikladan način dođe do naloga za prisluškivanje, oslanjajući se na neprovereni dosije o Trampu i Rusiji, koji je sastavio bivši agent britanske obaveštajne službe Kristofer Stil.

Neki republikanci koji su pročitali memorandum nagovestili su da sadrži informacije koje bi mogle da poremete pa i zaustave čitavu Malerovu istragu, koju je predsednik dugo opisivao kao „lov na veštice“.

Prošle nedelje, jedan visoki zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe pozvao je Nunjesa da ne objavljuje memorandum, objašnjavajući da bi taj potez bio izuzetno nesmotren i štetan po nacionalnu bezbednost i aktuelnu istragu.

Najviše rangirani demokrata u Odboru, kongresmen Adam Šif iz Kalifornije, kaže da je jučerašnje glasanje predstavljalo vrlo tužan dan u istoriji ovog odbora.

“Prema mišljenju većine, pod istragom je FBI, kao i Sekretarijat za pravosuđe. Ovo je veliki napad na dve naše cenjene institucije.”

Na pitanje o memorandumu predsedavajući predsedničkog doma Pol Rajan insistirao je da Odbor samo želi da se postara da FBI i Sekretarijat za pravosuđe nisu prekršili nikakva pravila tokom sprovođenja istrage.

Međutim, dokument neće biti odmah objavljen. Prema zakonu predsednik ima pet dana da dozvoli javno objavljivanje ili mu se suprotstavi.

Bela kuća je više puta nagovestila da se predsednik zalagao za objavljivanje memoranduma.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG