Linkovi

Kongres ispitivao Trampovog VD sekretara za pravosuđe


Vršilac dužnosti sekretara za pravosuđe Metju Vitaker tokom pretresa na Kapitol hilu (Foto: AP/Andrew Harnik)
Vršilac dužnosti sekretara za pravosuđe Metju Vitaker tokom pretresa na Kapitol hilu (Foto: AP/Andrew Harnik)

Dok demokrate u Predstavničkom domu pojačavaju istrage predsednika Trampa, na Kapitol hilu održan je buran i stranački obojen pretres. U “vrućoj stolici” pred odborom za pravosuđe bio je Metju Vitaker, vršilac dužnosti sekretara za pravosuđe, koji je zadužen za nadzor istrage specijalnog tužioca Roberta Malera o potencijalnim vezama Rusije i Trampovog izbornog štaba. Vitaker je poručio da se ni na koji način nije mešao u istragu, koju je međutim javno kritikovao pre nego što ga je Tramp postavio na taj položaj.

Bio je to pravi stranački okršaj na Kapitol Hilu.

"Ovo je napad na karakter jednog čoveka", rekao je republikanski kongresmen Dag Kolins iz Džordžije, koji je u jednom trenutku predložio da se pretres odloži, žaleći se da se pretvorio u spektakl, za koji bi, kako je rekao, „mogle da se prodaju kokice“, ali je nadglasan po stranačkoj liniji.

Demokrate nisu gubile vreme...

Predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma kongresmen Džerold Nedler
Predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma kongresmen Džerold Nedler

"Ovaj odbor mora da postavi pitanje zbog čega je predsednik Tramp zamenio sekretara Džefa Sešnsa nekim ko je otvoreno kritikovao specijalnog tužioca, umesto da izabere bilo kojeg od više kvalifikovanih pojedinaca, koji su već dobili potvrdu u Senatu", rekao je predsedavajući Odbora za pravosuđe Džeri Nedler.

Demokratski kongresmeni koncentrisali su se na Vitakerove razgovore sa predsednikom Trampom o istrazi Rusije.

"Da li ste predsedniku Trampu preneli bilo šta što ste saznali o istrazi, da ili ne", upitao je Nedler, a Vitaker potražio način da izbegne odgovor:

"Gospodine predsedavajući, kao što sam već rekao na početku, ne nameravam da danas govorim o svojim privatnim razgovorima sa predsednikom Sjedinjenih Država“.

"Nisam razgovarao sa predsednikom o Malerovoj istrazi"

Vršilac dužnosti sekretara za pravosuđe Metju Vitaker isprva se čvrsto držao te pozicije, ali su demokrate uspele da dobiju odgovor:

„Nisam razgovarao sa predsednikom SAD o istrazi specijalnog tužioca“.

Vitaker je prvi zvaničnik Trampovog kabineta koji se pojavio pred novim sazivom Kongresa.

Demokrate su tražile da se Vitaker sam izuzme iz nadzora Malerove istrage, zato što ju je, ranije, javno kritikovao. Kongresmeni su ga ponovo pitali za to.

"Ni na koji način se nisam mešao u istragu specijalnog tužioca", bio je odlučan Vitaker.

Vitaker je podsetio zakonodavce da ovo nije pretres u vezi sa njegovom potvrdom, ističući da će biti zamenjen već sledeće nedelje kada se očekuje potvrda Vilijama Bara, Trampovog kandidata za novog sekretara za pravosuđe.

Samo Vitakerovo svedočenje je proteklih dana bilo pod znakom pitanja. U jednom trenutku, on je najavio da možda neće svedočiti, posle čega mu je predsedavajući odbora Nedler zapretio da će izdati obavezujući poziv.

Istraga i u Odboru za obaveštajna pitanja

Za to vreme, moćni Odbor za obaveštajna pitanja pokrenuo je veliku istragu predsednika, njegove porodice, finansija i mogućih veza sa Rusijom. Demokate su se vratile i temi Trampovih poreskih dokumenata, koje predsednik nikada nije obelodanio.

"Mislim da javnost želi da vidi predsednikove poreske prijave", rekla je Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkog doma.

Demokrate sada imaju ovlašćenja da traže uvid u ta dokumenta.

„Postavićemo pitanje – da li javnost ima pravo da zna da li osoba na najvišem položaju u zemlji poštuje poreske zakone“, rekao je konbgresmen iz Džordžije Džon Luis.

Dok demokrate produbljuju istragu, predsednik Tramp je ogorčen. Tvitovao je da je to „neograničeno maltretiranje predsednika“, i da su demokrate i njihovi odbori „poludeli“.

XS
SM
MD
LG