Linkovi

Kobi Brajant najavio odlazak u penziju


Kobi Brajant najavio odlazak u penziju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Kobi Brajant – jedan od najboljih košarkaša u istoriji NBA lige – objavio je da će se povući na kraju sezone.

Odluku je saopštio kroz pesmu upućenu košarci, koju je objavio na internet portalu „The Player’s Tribune“, platformi na kojoj se sportisti obraćaju javnosti u u prvom licu, a koju je osnovao legendarni bejzbol igrač Njujork Jenkija - Derek Džiter. Nekoliko sati kasnije, Lejkersi su u „Stejpls Centru“ poražni od Indijane, a najbolji strelac u istoriji kluba izašao je pred novinare da govori o svojoj odluci.

Završetak jedne ere... Pred Kobijem Brajantom je potencijalno još 66 utakmica i ukoliko ostane zdrav, pravi oproštaj od košarke posle neverovatno uspešne karijere i 20 godina u ljubičasto-zlatnom dresu Lejkersa, uslediće sredinom aprila.

Na konferenciji za novinare, posle poraza od Pejsersa, Brajant je rekao da se oseća dobro zbog donošenja ove odluke i da je uzbuđen zbog svega što ga čeka, kako do kraja ove sezone, tako i u životu posle košarke.

"Odluku kao što je ova ne možete doneti na osnovu spoljnih faktora, već mora da dođe iznutra. Konačno sam morao da prihvatim činjenicu da ne želim ovo više da radim i da mi to saznanje ne smeta. Kada sam to prihvatio, ostalo je samo da svima saopštim. Na taj način sam skinuo teret sa sebe i drugih ljudi i jednostavno to je bila ispravna odluka“, rekao je Kobi Brajant.

Brajant je izabran na draftu 1996. kao 14. pik od strane Šarlot Hornetsa, koji su ga odmah prosledili u Lejkerse u zamenu za Vlada Divca. Skoro 20 godina kasnije, Brajant će završiti karijeru kao treći strelac u istoriji NBA lige, iza Karima Abdul-Džabara i Karla Meluna, ali ispred svog idola Majkla Džordana.

Osvojio je pet titla šampiona, dva puta je bio MVP finala plej-ofa, jednom MVP ligaškog dela sezone i dva puta najbolji strelac lige. Izabran je za All-Star 17 puta, 4 puta bio MVP te utakmice i osvojio dve zlatne olimpijske medalje sa američkom reprezentacijom.

Legendarni košarkaš Lejkersa Medžik Džonson rekao je za Brajanta da je nešto najbliže Majklu Džordanu što su ljubitelji košarke mogli da vide, verovatno drugi najbolji bek u istoriji NBA lige.

"Imao sam izuzetnu sreću... koliko klinaca može da kaže da kada su odrasli i postali profesionalci, da su igrali za svoj omiljeni tim i u njemu proveli čitavu karijeru? Kao iz snova“, zaključio je Brajant.

XS
SM
MD
LG