Linkovi

Ko je Ekrem Imamoglu - čovek koji je pobedio Erdogana u Istanbulu ?


Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu tokom kampanje, mart 2024. (REUTERS/Umit Bektas)
Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu tokom kampanje, mart 2024. (REUTERS/Umit Bektas)

Novoizabrani gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu pojavio se kao glavni izazov za vladavinu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Ali, u nekim aspektima, Imamoglu prati korake Erdogana koji je vodio grad devedesetih.

Obojica su poreklom iz regiona na istoku Crnog mora i obojici su im karijere ometali turski sudovi. I Imamoglu i Erdogan su u mladosti bili fudbaleri.

Posle pobede na izborima u Istanbulu u nedelju, Imamoglu koji ima 53 godine, je budući potencijalni kandidat za predsednika, kažu analitičari.

Birači su poslali direktnu poruku Erdoganu, rekao je Imamoglu nakon proglašenja rezultata. "Oni koji tu poruku ne razumeju će na kraju izgubiti".

I Erdogan i Imamoglu imaju jednaku sposobnost da privuku glasače, ali se razlikuju politički. Imamoglu, nekadašnji biznismen, kaže da su im ideje "potpuno suprotne".

Otkako je došao na vlast 2002. godine, Erdogan je preoblikovao sekularnu državu svojom pobožnom vizijom sveta. Imamoglu je, sa druge strane, član izrazito sekularne Republikanske narodne partija (CHP), kojoj se priključio 2008.

Imamoglu je doživeo uspeh na izboima zbog toga što je uspeo da pridobije glasove i konzervativnijih birača. Dokazao je to kada je pre pet godina pobedio Erdoganovu Partiju pravde i razvoja (AKP), što se smatralo njihovim najvećim porazom tokom dve decenije vladavine. Sud u Turskoj je tu pobedu osporio u martu 2019, ali je Imamoglu na ponovljenim izborima u junu pobedio sa još ubedljivijom razlikom.

Erdogan se vratio kada je reizabran za predsednika prošle godine, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji i uprkos mnogim anketama. Ali, Imamoglu je sada zadao novi udarac Erdoganu.

"Ovo je više od izbora za gradonačelnika, ovo šalje određeni način razmišljanja u istoriju. A ako bude poslat u istoriju, demokratija će ponovo oživeti, a pravo i prava će se oporaviti", rekao je Imamoglu tokom kampanje.

Erdoganovi kitičari kažu da su pravosuđe, prava građana i slobode medija ugrožene pod njegovom vladavinom - što on poriče.

Imamoglu je imao sudske prepreke tokom svoje karijere.

Naime, posle pobede 2019. godine osuđen je na dve i po godine zatvora i zabranu bavljenja politikom zbog vređanja javnih funkcionera. Proces pred apelacionim sudom još nije završen. To iskustvo je podsetilo na Erdogana koji je na kratko bio u zatvoru 1999. zbog javnog recitovanja pesme za koju je sud procenio da podstiče religijsku mržnju.

Prošle godine, pred drugim sudom otvoren je slučaj protiv Imamoglua zbog optužbi za nameštanje tendera, za šta je zaprećena kazna od tri do sedam godina zatvora. Erdoganovi kritičari kažu da je posredi pokušaj da se politički našteti Imamogluu, što turski predsednik poriče.

Imamoglu je inače studirao u Istanbulu i diplomirao u oblasti poslovne uprave 1994, godine kada je Erdogan postao gradonačelnik. Nakon toga je ušao u porodičnu građevinsku firmu. Oženjen je i ima troje dece.

Mnogi analitičari predviđaju još više uspeha za Imamoglua.

"Ako ovi izboi ne budu osporeni na neki način, Imamoglu može da postane predsednik 2028", kaže Ozar Senčar, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Metropol.

Rivalstvo dvojice političara će možda rasti u narednim godinama, ali Imamoglu se nedavno prisetio scene iz prošlosti kada su im se putevi ukrstili.

Sredinom devedesetih, kada je Erdogan bio gradonačelnik Istanbula, posetio je restoran koji je vodio Imamoglu.

"Ugostio sam ga u svom restoranu na početku mandata. Jeo je ćufte. Nisam mu naplatio. Neće platiti taj račun dok je živ".

XS
SM
MD
LG