Linkovi

Erdogan dobio još jedan mandat - koji su izazovi pred njim?


Redžep Tajip Erdogan ulazi u treću deceniju vladavine
Redžep Tajip Erdogan ulazi u treću deceniju vladavine

ISTANBUL - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i njegove pristalice u ponedeljak su proslavili pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora, čime je njegova vladavina produžena na treću deceniju.

Njegov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu ocenio je da su održani "najnepošteniji izbori u proteklim godinama", ali nije osporio ishod.

Izbori su viđeni kao Erdoganov najveći politički izazov, a opozicija je bila uverena da će ga svrgnuti sa vlasti nakon što su ankete pokazale da ga je ekonomska kriza, pre svega više cene troškova života - učinila ranjivim.

Erdogan je pobedio sa 52,2% odsto glasova, a dok je Kiličdaroglu dobio 47,8 odsto. Provladini mediji, koji su i ranije podržavali Erdogana, pozdravili su njegovu pobedu.

"Čovek iz naroda je pobedio“, piše u naslovu novina Sabah. "Pobeda je ponovo Erdoganova, pobednik je Turska“, navodi dnevnik Hurijet uz fotografiju velikog broja ljudi koji su se okupili ispred predsedničke palate u Ankari.

Slavlje Erdoganovih pristalica u Ankari
Slavlje Erdoganovih pristalica u Ankari

"Pobednik je naša demokratija. Sada je vreme da sporove i sukobe ostavimo po strani i ujedinimo se oko naših nacionalnih ciljeva", kazao je Erdogan u obraćanju pristalicama.

Kao pitanje koje urgentno treba rešavati, naveo je inflaciju koja je prošle godine dostigla 24-godišnji maksimum.

Opozicija Erdogana optužuje za podrivanje demokratije i centralizaciju moći, što on poriče.

Iako je pozvao na jedinstvo, Erdogan je zadržao glavnu temu svoje kampanje i optužio Kiličdaroglua i opoziciju da se svrstavaju na stranu terorista, bez navođenja dokaza.

Glavna prokurdska stranka u Turskoj, treća po veličini u parlamentu, bila je među opozicionim strankama koje se suprotstavljaju Erdoganu i optužena je za veze sa kurdskim militantima, što poriče.

"Za opoziciju slede veoma teški dani“, rekao je Atila Jesilada, analitičar u organizaciji Global sors partners, predviđajući još sudskih procesa protiv kurdske partije.

Kiličdarogluov poraz će verovatno biti razlog za zabrinutost među saveznicima Turske u NATO-u, koji su uznemireni Erdoganovim vezama sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Američki predsednik Džo Bajden napisao je na Tviteru da se "raduje budućoj saradnji kao saveznika u NATO-u na bilateralnim pitanjima i globalnim izazovima"

Odnosi SAD sa Turskom otežani su Erdoganovim prigovorom na ulazak Švedske u NATO, kao i bliskim odnosom Ankare sa Moskvom i razlikama oko Sirije.

Erdoganova pobeda produžava njegov mandat lidera sa najdužim stažom, otkako je Mustafa Kemal Ataturk uspostavio modernu Tursku nakon kolapsa Otomanskog carstva.

Erdogan je privukao birače nacionalističkom i konzervativnom retorikom u kampanji, koja je izazvala podele i skrenula pažnju sa ekonomskih problema.

Neki analitičari su procenjivali da će Erdogan biti kažnjen zbog sporog odgovora države na zemljotres u kojem je poginulo 50.000 ljudi, ali i njegova stranka je ostvarila dobar rezultat u 10 od 11 provnicija pogođenih zemljotresom.

XS
SM
MD
LG