Linkovi

Kandidat opozicije pobedio na ponovljenim izborima u Istanbulu


Ekrem Imamoglu, kandidat sekularne, opozicione Republikanske narodne partije obraća se pristalicama u štabu stranke u Istanbulu, 23. juna 2019.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan čestitao je opozicionom kandidatu Ekremu Imamogluu pobedu na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula, prema nezvaničnim rezultatima.

Glavna izborna komisija još nije proglasila konačne rezultate ali se očekuje da je Imamoglu porazio svog rivala, bivšeg premijera Binalija Jildrima iz vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) sa 54% glasova, nakon što je prebrojano više od 99% glasova.

Ekrem Imamoglu, kandidat sekularne Republikanske narodne partije (CHP), izjavio je da je spreman da sarađuje "u harmoniji" sa predsednikom Erdoganom, za dobrobit Istanbula.

Posle nezvaničnih rezultata, kandidat AK Binali Jildrim čestitao je Imamogluu, navodeći da se nada da će dobro služiti građanima Istanbula.

Ovi važni izbori vide se kao test turske oslabljene demokratije a gubitak bi predstavljao udarac za Erdogana koji je vodio snažnu kampanju i čija vladajuća partija i njeni prethodnici vladaju gradom proteklih 25 godina.

Kandidat opozicije Ekrem Imamoglu neočekivano je pobedio na izborima u martu, koji su poništeni nakon što se vladajuća stranka AK žalila na izborne nepravilnosti.

49-godišnji Imamoglu je predstavnik sekularne Republikanske narodne stranke i vodio je okrug Bejlikduzu, u predgrađu Istanbula, ali je bio gotovo nepoznat pre nego što se kandidovao za gradonačelnika Istanbula. Njegov protivnik, Binali Jildrim, bio je jedan od osnivača Partije pravde i razvoja i premijer od 2016. do 2018. kada je Turska postala predsednička demokratija.

Veliki odziv birača

U gradu čiji stanovnici običano glasaju na izborima kasnije tokom dana, veliki odziv zabeležen je od ranog jutra.

Binali Jildrim, kandidat partije AK govori ispred sedišta stranke u Istanbulu, 31. marta 2019.
Binali Jildrim, kandidat partije AK govori ispred sedišta stranke u Istanbulu, 31. marta 2019.

"Ovi izbori su veoma važni za Tursku, promeniće lice Turske", smatra penzioner Čengiz Demir, jedan od birača u Istanbulu. "Moramo da se vratimo demokratskim standardima. Možda je većini dosadila vladavina jednog čoveka", dodao je.

"Imam toliko nade za Tursku", kaže Ajse, nastavnica. "Imamoglu je jedini čovek koji je mogao da donese tu promenu. Pre sam bila pesimista."

Značaj izbora vidi se po tome što su stotine ljudi skratile svoje godišnje odmore da bi glasali. Gradski aerodromi i putevi su bili puni veče pre nego što su birališta otvorena.

"Ovo je važno", izjavio je posla glasanja Deniz Tas. "Putovao sam 12 sati da bih glasao i ispravio nepravdu koja je naneta."

Istanbul je Erdoganov rodni grad i bio je njegova baza moći 25 godina, od kada je počeo politički uspon kao gradonačelnik tog grada. Trećina turske ekonomije počiva na Istanbulu gde se ubira i skoro polovina poreza, a pobeda na izborima za gradonačelnika se često smatra najvažnijom političkom pozicijom posle predsedničke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG