Linkovi

Da li je kineski električni auto "Galeb" pretnja američkom tržištu


Kineski električni auto "Galeb" (AP Photo/Ng Han Guan)
Kineski električni auto "Galeb" (AP Photo/Ng Han Guan)

Mali, jeftini električni automobil pod nazivom "Galeb" mogao bi da potrese američku auto-industriju i političare.

Automobil koji je prošle godine lansirao proizvođač BYD, prodaje se za oko 12.000 dolara u Kini, prelazi do 405 kilometara za jedno punjenje, i sastavljen je tako da parira američkim električnim automobilima koji su tri puta skuplji. Manja verzija "Galeba" košta oko 10.000 dolara.

Tarife na kineska vozila iz uvoza će verovarno držati "Galeba" daleko od američke obale. Administracija predsednika Džoa Bajdena u utorak je povećala tarife na kinesku robu, a carine na uvoz električnih vozila podignute su na 100 odsto.

Brzi rast jeftinijih kineskih električnih vozila može da potrese auto industriju na način koji nije viđen od 70-ih godina i prodora japanskih vozila. Kompanija BYD (skraćeno od Build Your Dreams) mogla bi da bude noćna mora za američku auto industriju.

"Auto kompanije koje sada ne obraćaju pažnju na njih kao na konkurenciju, biće izgubljene kada BYD uđe na tržište u SAD. Jer to nije pitanje da li, nego kada", kaže Sem Fjoriani, potpredsednik kompanije AutoForecast Solutions u Filadelfiji.

Neki auto-proizvođači i političari već vide kineske električne automobile kao pretnju.

Alijansa za američku manufakturu saopštila je da bi kineska električna vozila, čiju proizvodnju subvencioniše vlada, mogla da "istrebe američki auto sektor".

Direktor Tesle Ilon Mask ranije je rekao da su kineska električna vozila toliko dobra da bi, bez trgovinskih barijera, mogla da unište ostale proizvođače.

Van Kine, električna vozila su obično skuplja i namenjena onima sa višim primanjima. Ali, kineski proizvođači nude dostupnija i jeftinija vozila, u trenutku kada SAD, evropske i druge vlade ohrabruju da se pređe sa vozila na naftu na električna, zbog klimatskih promena.

"Zapadno tržište nije demokratizovalo električna vozila, već ih je namenilo višoj klasi. A kada pravite disparitet, onda ograničavate tržište. Kina radi na demokratizaciji električnih vozila i to će na kraju da učini kineske kompanije uspešnim na svetskom tržištu", smatra Bil Ruso, konsultant iz Šangaja.

Predsednik kompanije Caresoft Global koja istražuje tržište automobila, Teri Vojčovski, ocenio je da je kineski "Galeb" snažan poziv američkoj auto industriji, koja je daleko iza proizvodnje jeftinih električnih vozila, da učini nešto.

"Neke stvari će morati radikalno da se promene ako želimo da se takmičimo", rekao je Vojčovski.

Jedna od stvari koja kineska vozila čini jeftinijim su i plate radnika koje su mnogo manje nego u SAD. Takođe, tip baterija koje koriste traju duže od drugih litijum-jon baterija.

BYD sama pravi neke od delova za auto, uključujući i motor. "Galeb" je lakši od drugih električnih automobila, i može da vozi duže za jedno punjenje jer "štedi" na težini.

Gradić u SAD postao centar za proizvodnju baterija za električna vozila
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Iako ne ubrzava tako lako kao druga električna vozila, "Galeb" može da se vozi i na autoputu i njegova maksimalna brzina je 130 kilometara na čas, kaže Vojčovski.

BYD je prošle godine prodala oko 3 miliona vozila širom sveta. Prema podacima Kineske asocijacije za putnička vozila, dva top tržišta za BYD u svetu su ove godine bila Tajland i Brazil.

Tramp tvrdi da će Bajdenova politika ohrabrivanja prelaska na električna vozila koštati Amerikance poslova, jer će se proizvodnja preseliti u Kinu. Bajdenova administracija pokušava da u SAD napravi bazu za proizvodnju. Neki članovi Kongresa apeluju na Bajdena da zabrani uvoz kineskih vozila, dok drugi predlažu još više tarife. To bi uključilo i vozila kineskih kompanija koja se prave u Meksiku i sada se mogu uvesti bez tarifa.

Direktor Forda Džim Farli izjavio je ranije da radi na promenama u svojoj kompaniji koja dizajnira mali električni auto - koji će biti jeftiniji, a imati dobar kvalitet.

Farli smatra da će se kineski proizvođač, koji trenutno drži oko 10 odsto tržišta električnih automobila, proširiti i verovatno prodavati i u SAD.

"I Ford se sprema da se tome suprotstavi. Ne uzimamo ništa zdravo za gotovo", rekao je Farli.

XS
SM
MD
LG