Linkovi

Kina i SAD međusobno uvele tarife na uvoz vredan 34 milijarde dolara


Počeo "najveći trgovinski rat u istoriji ekonomije"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Kina je uvela tarife na uvoz robe iz SAD u vrednosti od 34 milijarde dolara, prenela je kineska agencija Sinhua. Reč je o kontrameri Pekinga zbog tarifa koje je na uvoz kineske robe vredan 34 milijarde dolara uveo Vašington.

Predsednik SAD Donald Tramp je naložio uvođenje tarifa na više od 800 kineskih proizvoda, a ta mera je stupila na snagu u petak ujutru po lokalnom vremenu.

Kina je kritikovala “trgovinsko maltretiranje” Vašingtona i upozorila da uvođenje tarifa može da prouzrokuje previranja na globalnom tržištu.

Kineski premijer Li Kećijang je upozorio da “trgovinski rat nikada nije rešenje”.

“Kina nikada ne bi počela trgovinski rat, ali ako jedna strana poveća tarife na kinesku robu, moraćemo da uzvratimo i zaštitimo svoje interese”, rekao je Kećijang.

Predsednik Donald Tramp je u četvrtak najavio da će dodatne tarife na kinesku robu u vrednosti od 16 milijardi dolara stupiti na snagu u naredne dve nedelje. To bi moglo da poveća tenzije između dve zemlje, a Tramp je najavio da su SAD spremne da povećaju tarife na još 200 milijardi dolara kineske robe, a potom još 300 milijardi ako Peking ne ispuni američke zahteve i nastavi da uzvraća tarifama.

Trampova adminsitracija optuživala je Kinu da je pokušala da preuzme domiantnu poziciju SAD u oblasti tehnologije. Vašington je Peking optuživao i za krađu intelektualne svojine

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG