Linkovi

Kanada odgovorila tarifama na robu iz SAD


Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp sastaje se sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom, tokom samita G7, 8. juna 2018 u Kvebeku, Kanada.
Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp sastaje se sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom, tokom samita G7, 8. juna 2018 u Kvebeku, Kanada.

Kanadsko uvođenje tarifa na robu iz SAD stupa na snagu u nedelju, što je odgovor na nove tarife koje je uvela Trampova administracija na kanadski čelik i aluminijum.

Kabinet kanadskog premijera, Džastina Trudoa, kaže u saoptenju da premijer "nije imao drugog izbora do da proglasi recipročne kontra-mere na tarife na aluminijum i čelik koje su uvele Sjedinjene Države od 1. juna 2018.".

Trudo i predsednik SAD Donald Tramp diskutovali su kasno u petak o trgovini i drugim ekonomskim temama, saopštila je Bela kuća u subotu.

"Dvojica lidera dogovorila su se da ubuduće ostanu u bliskom kontaktu", saopštilo je kabinet premijera.

Telefonski razgovor između dvojice lidera prvi je njihov kontakt nakon samita G7 u Kvebeku u junu. Nakon sastanka, Tramp je tvitovao da je Trudo bio "slab" i "neiskren".

Trudo je takođe u petak razgovrao sa meksičkim predsednikom Enrikeom Penom Nietom kako bi ga obavestio o kanadskom odgovoru na američke tarife.

Američka dobra na koje je Kanada uvela tarife uključuju kečap, kosilice za travu i motorne čamce.

Kanadska ministarka spoljnih poslova, Kristija Frilend, rekla je da su tarife za žaljenje. Kazala je, ipak, da Kanada "neće ići u esklalaciju i neće se povući".

Neke od kanadskih tarifa na američku robu su politički ciljane.

Na primer, Kanada uvozi jogurt u vrednosti od tri miliona, većinom sa farmi u Viskonsinu, državi iz koje je predsedavajući Predstavničkog doma, Pol Rajan. Američki jogurt pogođen je sada tarifama od 10 odsto.

Viski se takođe našao na kanadskoj listi za tarife. Viski uglavnom dolazi iz Tenesija i Kentakija.

Kentaki je država iz koje dolazi lider republikanaca u Senatu, Mič Mekonel.

XS
SM
MD
LG