Linkovi

Kina traga za preživelima i crnom kutijom prvog aviona koji je pao posle 12 godina


Pripadnici paravojnih policijskih snaga rade na mestu pada aviona Čajna ister erlajns Boing 737-800, u Vužou, 21. marta 2022.
Pripadnici paravojnih policijskih snaga rade na mestu pada aviona Čajna ister erlajns Boing 737-800, u Vužou, 21. marta 2022.

Spasioci su u utorak "češljali" šumovite planinske padine u južnoj Kini, služeći se lopatama i baljkama u potrazi za žrtvama i crnom kutijom sa snimcima iz aviona Čajna ister erlajna 600115.SS koji se srušio sa 132 osobe u avionu.

Oko 600 vojnika, vatrogasaca i policajaca marširalo je do mesta nesreće, površine od oko jedan kvadratni kilometar na lokaciji okruženoj planinama sa tri strane, nakon što su bageri rasčistili put, javila je državna televizija.

Dodaje se da će se potraga za snimcima, ili "crnim kutijama" Boeinga 737-800 koji je prvi komercijalni avion koji je. Kini pao od 2010. godine, obavljati po principu mreže, verovatno tokom noći.

Let MU5735 krenuo je u ponedeljak za lučki grad Guangdžou iz Kunminga, glavnog grada jugozapadne provincije Junan, kada je pao sa visine krstarenja i srušio se u planinama Guangsija manje od sat vremena pre sletanja.

Čini se da se mlaznjak zabio na tlo pod uglom od oko 35 stepeni u odnosu na vertikalu na video snimcima sa kamere na instrument tabli vozila, prenose kineski mediji. Rojters nije mogao odmah da proveri snimke.

Ši, 64, seljanin u blizini mesta nesreće koji je odbio da kaže svoje ime, rekao je za Rojters da je čuo "prasak, tutanj" u trenutku nesreće.

"Bilo je kao grmljavina", rekao je.

Državni mediji su situaciju nazvali crnom, rekavši da se ne može isključiti mogućnost da su poginuli svi koji su bili na tom letu.

Državna televizija je prikazala slike otpada iz aviona razbacanog među drvećem izgorenim u požaru. Videli su i izgoreli ostaci ličnih karata i novčanika.

Prognozirane su kišne padavine u toj oblasti ove nedelje.

Policija je postavila kontrolni punkt u selu Lu, na prilazu mestu, i zabranila novinarima ulazak. Nekoliko ljudi se okupilo na maloj budističkoj ceremoniji u blizini da se pomole za žrtve.

Naglo spuštanje

Istražni tim koji je poslao Državni savet, odnosno kabinet, izneće detalje potrage i spasavanja i potrage za crnom kutijom na konferenciji za novinare u utorak uveče.

Poslednji komercijalni mlazni avion koji se srušio u Kini 2010. godine bio je domaći mlaznjak Embraer E-190 kojim je upravljala Henan Erlajnes, pri čemu je poginulo 44 od 96 putnika.

Ističući zabrinutost najvišeg nivoa, potpredsednik Liu He otišao je u Guangsi u ponedeljak uveče da nadgleda operacije potrage i spasavanja. Zvaničnik istog ranga je na sličan način poslat na mesto nesreće 2010. na severoistoku Kine.

Katastrofa dolazi u trenutku kada proizvođač aviona Boing BA.N nastoji da se oporavi od nekoliko kriza, posebno uticaja pandemije koronavirusa na avio-saobraćaj i zabrinutosti za bezbednost svog modela 737 MAKS nakon dva smrtonosna pada.

Kada bude pronađen, snimak razgovora u pilotskoj kabini mogao bi dati naznake šta je pošlo po zlu sa letom u ponedeljak.

"Nesreće koje počinju na visini krstarenja obično su uzrokovane vremenskim prilikama, namernom sabotažom ili greškom pilota", rekao je za Rojters Den Elvel, bivši šef američkog regulatora Federalne uprave za avijaciju.

Elvel, koji je vodio FAA tokom krize 737-MAKS, rekao je da su mehanički kvarovi u modernim komercijalnim avionima retki na visini krstarenja.

Američki nacionalni odbor za bezbednost u saobraćaju (NTSB) u ponedeljak je imenovao istražitelja, pošto je avion Boing proizveden u Sjedinjenim Državama, ali nije jasno da li će istražitelj otputovati u Kinu.

U ponedeljak su Čajna istern i dve podružnice prizemljile svoju flotu od 737-800 aviona. Grupa ima 225 aviona, pokazuju podaci britanske konsultantske kompanije za avijaciju IBA.

Od utorka, druge kineske avio-kompanije tek treba da otkažu letove koji koriste 737-800 avione, prema podacima kineskog dobavljača podataka o avijaciji Flajt master.

XS
SM
MD
LG