Linkovi

Četiri američka vojnika poginula tokom NATO vežbe u Norveškoj


ARHIVA - Letelica MV-22B Osprej tokom NATO vežbe u Ukrajini (Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP)
ARHIVA - Letelica MV-22B Osprej tokom NATO vežbe u Ukrajini (Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP)

Četiri američka vojnika su poginula kada im se srušio avion tokom NATO vežbe u severnoj Norveškoj, saopštile su u subotu norveške oružane snage.

Letelica V-22B Osprej, američkih marinaca, učestvovala je u dugo planiranoj vojnoj vežbi "Hladan odgovor"(Cold Response), za odbranu norveške teritorije po niskim temperaturama u slučaju napada.

Spasilačke ekipe došle su do mesta nesreće rano u subotu nakon što helikopteri nisu mogli da slete zbog lošeg vremena, snažnog vetra i obilne kiše. Prema lokalnoj meteorološkoj službi, postojala je opasnost i od lavina u tom području.

"Policija je došla do mesta gde se avion srušio u 1:30 ujutro po srednjeevropskom vremenu. Nažalost, potvrdila je da su sve četiri osobe u avionu stradale", saopštio je Ivar Bo Nilson, šef operacija u policiji Nordlanda.

Norveške oružane snage kasnije su saopštile da je reč o "američkoj posadi" Ospreja. Policija je zbog loših vremenskih uslova morala da obustavi istragu uzroka nesreće, ali planira da je nastavi čim to uslovi na terenu dozvole.

Norveška vojska je saopštila da će se vojna vežba, u kojoj učestvuje 30.000 trupa iz 27 zemalja, nastaviti.

XS
SM
MD
LG