Linkovi

Srušio se most u Pitsburgu uoči Bajdenove posete


Autobus na srušenom mostu u Pitsburgu (Foto: AP/Gene J. Puskar)
Autobus na srušenom mostu u Pitsburgu (Foto: AP/Gene J. Puskar)

Most sa dve saobraćajne trake srušio se u američkom gradu Pitsburgu, u Pensilvaniji, u petak ranu ujutro po lokalnom vremenu, nakon čega su spasioci morali da se penju na visinu od gotovo 46 metara, dok su drugi formirali ljudski lanac da bi pomogli u spasavanju ljudi iz autobusa zaglavljenog na obrušenom mostu.

Nesreća se dogodila nekoliko sati uoči posete predsednika Džoa Bajdena koji u Pitsburgu promoviše za zakon o infrastrukturi vredan hiljadu milijardi dolara, koji predviđa i izdvajanje novca za održavanje mostova.

U rušenju mosta, starog 50 godina, nije bilo žrtava, već samo manjih povreda, saopštile su vlasti, koje su takođe navele da koriste dronove da bi utvrdile da li ima zaglavljenih ispod srušenog dela mosta. U toku je istraga uzroka rušenja mosta.

Vlasti su navele da je u vreme incidenta na mostu bilo pet vozila, te da je deset osoba lakše povređeno, a troje prebačeno u bolnicu sa povredama koje nisu opasne po život.

Među povređenima su uglavnim pripadnici hitnih službi koji su bili na licu mesta, saopštio je portparol gradonačelnika Pitsburga.

Gradski zvaničnici saopštili su da je incident doveo do curenja gasa čiji je dotok u međuvremenu prekinut.

Bajden je sa državnim i lokalnim zvaničnicima i pripadnicima hitnih službi obišao mesto nesreće.

"Ideja da toliko godina zaostajemo kada je reč o infrastrukturi je neverovatna", poručio je Bajden.

"Naš tim je u kontaktu sa državnim i lokalnim zvaničnicima na terenu dok prikupljaju informacije o uzroku rušenja mosta. Predsednik je zahvalan ekipama hitne pomoći koje su pomogle vozačima koji su u to vreme bili na mostu", saopšteno je prethodno iz Bele kuće.

XS
SM
MD
LG