Linkovi

Susret Keri - Karzai


Američki državni sekretar Džon Keri na zajedničkoj konferenciji za novinare sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem u Kabulu.
Američki državni sekretar Džon Keri na zajedničkoj konferenciji za novinare sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem u Kabulu.

Sjedinjene Države počinju da se pripremaju za odlazak većine svojih trupa iz Avganistana tokom 2014

Američke trupe u vazduhoplovnoj bazi Bagram u Avganistanu, počinju da pakuju opremu i pripremaju odlazak iz zemlje. Zvaničnici Sjedinjenih Država su juče predali u nadležnost Avganistanskoj vladi poslednju pritvorsku jedinicu u blizini Bagrama. Avganistanski predsednik Hamid Karzai je pozdravio predstojeći završetak 11-ogodišnjeg rata na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Kabulu:

„Mi smo se saglasili sa Sjedinjenim Državama da se privede kraju rat sa Talibanom. Mi smo mnogo više za mirovni proces, nego za ratovanje,“ rekao je Karzai.

Džon Keri je doputovao u Kabul u vreme pojačanih strepnji da bi poremećeni odnosi mogli da ugroze napredak postignut u ratu. Posle sastanka, Keri je istakao da su on i avganistanski predsednik „na istoj stranici“:

„Poručio bih Talibanu da je predsednik Sjedinjenih Država jasno rekao da su Sjedinjene Države i posle 2014. predane vladi Avganistana i ovom legitimnom, demokratskom političkom procesu. Taliban može da izabere da učestvuje u tome, a oni znaju kako, ili da bude izvan toga, nastavljajući nasilje i ja verujem da će avganistanski narod – kao što se dogodilo ovih dana u Kandaharu – da ustane i kaže da to više neće da trpi.“

Američki predsednik Barak Obama je u svom Govoru o stanju unije najavio povlačenje 34 hiljade vojnika iz Avganistana početkom 2014. Tom odlukom se Sjedinjene Države za još jedan korak primiču završetku nepopularnog i skupog rata.
XS
SM
MD
LG