Linkovi

Bagram predat Avganistancima


Avganistanski ministar odbrane Bismilah Mohamadi preuzeo zatvor Parvan od generala Džozefa Danforda
Avganistanski ministar odbrane Bismilah Mohamadi preuzeo zatvor Parvan od generala Džozefa Danforda

Avganistan preuzeo od Sjedinjenih Država potpunu kontrolu nad spornim zatvorom Parvan, u blizini američke vojne baze Bagram

Primopredaja je trebalo da se obavi početkom meseca, ali je naglo odložena pred sam početak ceremonije. Portparol NATO-a je tada izjavio da će se primopredaja obaviti kada dve strane postignu „potpunu saglasnost“. Saglasnost je konačno postignuta u subotu, u telefonskom razgovoru američkog sekretara za odbranu Čaka Hejgela i predsednika Hamida Karzaija.

Komandant koalicionih snaga, američiki general Džozef Danford, izjavio je da transfer predstavlja znatnu promenu uloge Sjedinjenih Država u Avganistanu.

Ova ceremonija, transfer pritvorske jedinice, važna je u značajna, ali je još važnije to što je ona deo našeg šireg procesa političke i bezbednosne tranzicije. To je mali korak ka transformaciji koja će se dogoditi narednih godina i niko ne treba da sumnja da transformacija za one koji nose uniformu Sjedinjenih Država ne znači kraj ili odustajanje od misije.Naša misija se menja, ali je naša rešenost trajna. Imamo isti cilj kao i narod Avganistana – razvoj zemlje koja će štititi ljudsko dostojanstvo “ rekao je general Džozef Danford.

Avganistanski ministar odbrane Bismilah Mohamadi je u ime Avganistanske vlade predsedavao primopredajom zatvora. Sjedinjene Države su prošle godine delimično predale Avganistanu zatvor visoke bezbednosti i oko tri hiljade osumnjičenih talibanskih boraca. Međutim, potpuna primopredaja pritvorske jedinice je stalno odlagana zbog bojazni Sjedinjenih Država da će stotine talibanskih boraca koje su i dalje u nadležnosti Sjedinjenih Država biti oslobođene.

Američki državni sekretar Džon Keri u međuvremenu je tokom nenajavljene posete Avganistanu kazao da je Vašington „na istoj stranici“ sa avganistanskim saveznicima kada je reč o mirovnim razgovorima sa Talibanom.

Keri je to izjavio na konferenciji za novinare sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem u Kabulu, tokom nenajavljene posete Avganistanu. Državni sekretar je rekao da je uveren da predsednik Karzai „ne veruje da Sjedinjene Države imaju ikakav interes, sem da vide da Taliban sedne za sto da razgovara o miru“.

Karzai je nedavno bio u centru pažnje javnosti kada je sugerisao da su Vašington i Taliban u dosluhu protiv Avganistana - što su Sjedinjene Države i NATO energično osudili. Predsednik Karzai je međutim rekao da je danas „bio dobar dan“, s obzirom da su Sjedinjene Države predale Avganistanu nadležnost nad poslednjim zatvorenim Avganistancima, koji su bili pod kontrolom američke vojske.
XS
SM
MD
LG